Kas yra artimojo lauko ryšys (NFC)?

·

·

()

Near-Field Communication (NFC) (liet. artimo lauko ryšys) yra belaidė technologija, kuri palengvina greitą ir saugų duomenų keitimąsi tarp arti esančių įrenginių. Ši paprasta, bet galinga technologija buvo plačiai pritaikyta įvairiose programose, pagerindama mūsų sąveiką su įrenginiais ir aplinka.

Šiame straipsnyje mes gilinsimės į NFC pasaulį, suprasime pagrindinius jo principus, jo veikimo principus ir teikiamus privalumus. Nuo bekontakčių mokėjimų ir bilietų pardavimo iki sklandaus dalijimosi duomenimis ir išmaniųjų namų automatizavimo, NFC pakeitė mūsų kasdienį gyvenimą savo patogumu ir paprastu naudojimu. Panagrinėkime NFC stebuklus ir jo įtaką šiuolaikiniam ryšiui.

Artimojo lauko komunikacijos supratimas

Near-Field Communication (NFC) yra mažo nuotolio belaidžio ryšio technologija, veikianti radijo dažnio identifikavimo (RFID) principu. Tai leidžia įrenginiams susisiekti, kai jie yra kelių centimetrų atstumu vienas nuo kito, paprastai 4 centimetrų (apie 1,5 colio) atstumu. NFC galima rasti išmaniuosiuose telefonuose, planšetiniuose kompiuteriuose, išmaniuosiuose laikrodžiuose, bekontaktėse kortelėse ir įvairiuose kituose įrenginiuose.

NFC veikia dviem režimais: aktyviu ir pasyviu. Aktyviuoju režimu abu įrenginiai sukuria savo elektromagnetinius laukus, leidžiančius keistis duomenimis. Pasyviuoju režimu vienas įrenginys sukuria elektromagnetinį lauką, o kitas įrenginys reaguoja moduliuodamas lauką, kad perduotų duomenis.

NFC remiasi paprastu „palieskite ir eik“ metodu, todėl jis yra patogus ir patogus. Kai du NFC palaikantys įrenginiai suartinami, jie užmezga ryšį ir keičiasi duomenimis. Dėl šio nesudėtingo proceso NFC tapo neatsiejama šiuolaikinio ryšio ir ryšio dalimi.

Kaip veikia NFC

NFC veikia 13,56 MHz dažniu ir naudoja elektromagnetinę indukciją, kad užmegztų ryšį tarp įrenginių. Kai du NFC palaikantys įrenginiai suartinami, jie sudaro ryšį ir keičiasi duomenimis per trumpojo nuotolio radijo signalą.

NFC naudoja du pagrindinius ryšio režimus: skaitymą / rašymą ir lygiavertį ryšį (P2P). Skaitymo / rašymo režimu vienas įrenginys veikia kaip iniciatorius, o kitas įrenginys reaguoja. Pavyzdžiui, mažmeninėje parduotuvėje palietus NFC palaikantį išmanųjį telefoną prie NFC žymos, galite gauti informaciją apie produktą arba atlikti bekontakčius mokėjimus.

„Peer-to-Peer“ režimu abu įrenginiai gali keistis duomenimis abipusiai. Šis režimas dažniausiai naudojamas failų bendrinimui, kontaktų mainams ir kitoms interaktyvioms programoms. Pavyzdžiui, kartu palietus du išmaniuosius telefonus, kuriuose veikia NFC, galite akimirksniu perkelti nuotraukas, vaizdo įrašus arba kontaktinę informaciją.

NFC taip pat palaiko saugų elementą (SE), kuris padidina jautrių programų, pvz., bekontakčių mokėjimų, saugumą. SE yra įrenginyje esantis sugadinimui atsparus lustas, kuriame saugiai saugomi mokėjimo kredencialai ir kiti slapti duomenys.

NFC programos

NFC rado daugybę pritaikymų, sukeldamas revoliuciją įvairiose pramonės šakose ir kasdienėse užduotyse. Išnagrinėkime kai kurias pagrindines NFC technologijos taikymo sritis:

  1. Bekontakčiai mokėjimai: NFC suteikia galimybę saugiai ir patogiai atlikti bekontakčius mokėjimus, todėl vartotojai gali atlikti operacijas tiesiog bakstelėdami savo išmaniuosius telefonus su NFC arba bekontakčius mokėjimo terminalus. Be to, ši technologija atvėrė kelią skaitmeninėms piniginėms ir mobiliųjų mokėjimų programėlėms.
  2. Bilietų pardavimas ir prieigos kontrolė: NFC pagrįstos bilietų pardavimo sistemos supaprastino viešąjį transportą, renginius ir prieigą prie renginių. Vartotojai gali saugoti bilietus savo išmaniuosiuose telefonuose ir bakstelėti juos prieš NFC skaitytuvus, kad greitai ir efektyviai įeitų.
  3. Išmanusis namų automatizavimas: NFC žymas galima įdėti į namus, kad suaktyvintų konkrečius veiksmus, kai paliečiamas išmanusis telefonas su NFC. Pavyzdžiui, bakstelėjus į NFC žymą šalia priekinių durų, galima automatiškai įjungti šviesą, sureguliuoti termostatą ir atrakinti duris.
  4. Sveikatos priežiūra ir identifikavimas: NFC atlieka gyvybiškai svarbų vaidmenį identifikuojant pacientus ir stebint medicininę įrangą. Medicinos darbuotojai gali naudoti NFC palaikančius ženklelius, kad galėtų pasiekti pacientų įrašus ir saugiai atnaujinti medicininę informaciją.
  5. Lojalumo programos ir rinkodara: NFC palaikančios lojalumo kortelės ir rinkodaros medžiaga leidžia įmonėms pasiūlyti klientams pritaikytas reklamas ir nuolaidas. Be to, vartotojai gali bakstelėti savo išmaniuosius telefonus, kad pasiektų išskirtinius pasiūlymus ir apdovanojimus.
  6. Socialiniai tinklai ir turinio bendrinimas: NFC supaprastina turinio, pvz., nuotraukų, vaizdo įrašų ir kontaktinės informacijos, dalijimąsi tarp įrenginių. Vartotojai gali greitai keistis duomenimis bakstelėdami išmaniuosius telefonus kartu.

Artimo lauko ryšio technologijos pranašumai

Near-Field Communication technologija suteikia daug privalumų, todėl tai yra tinkamiausias pasirinkimas įvairioms programoms. Išnagrinėkime NFC pranašumus:

  1. Greitis ir patogumas: NFC operacijos ir duomenų mainai vyksta akimirksniu, todėl vartotojai gali naudotis greitai ir sklandžiai. „Tap and go“ metodas pašalina rankinio įvesties ar autentifikavimo poreikį.
  2. Sauga: NFC naudoja šifravimo ir duomenų patvirtinimo protokolus, todėl yra saugus bekontakčiams mokėjimams ir kitoms jautrioms programoms. Be to, saugus elementas prideda papildomą apsaugos sluoksnį svarbios informacijos saugojimui.
  3. Platus pritaikymas: NFC technologija sulaukė plataus pripažinimo, todėl ji suderinama su daugybe įrenginių ir paslaugų. Šis universalus pritaikymas padidina NFC patogumą ir universalumą.
  4. Ekonomiškai efektyvus diegimas: NFC nereikia papildomos infrastruktūros bekontakčiams mokėjimams ir kitoms programoms, todėl tai yra ekonomiškas sprendimas įmonėms ir paslaugų teikėjams.
  5. Energijos efektyvumas: NFC veikia mažai energijos, taupo išmaniųjų telefonų ir kitų įrenginių baterijos veikimo laiką. Ši energiją taupanti funkcija yra būtina norint pailginti baterijomis valdomų NFC įrenginių naudojimą.
  6. Integravimas su kitomis technologijomis: NFC gali būti sklandžiai integruotas su kitomis belaidėmis technologijomis, tokiomis kaip „Bluetooth“ ir „Wi-Fi“, taip sukuriant galimybes gerinti naudotojų patirtį ir programas.

Artimo lauko komunikacija kasdieniame gyvenime

NFC technologija tapo neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalimi, supaprastinanti įvairias užduotis ir sąveiką. Be to, čia yra keletas bendrų scenarijų, kai pradeda veikti NFC:

  1. Bekontakčiai mokėjimai: daugelis išmaniųjų telefonų ir mokėjimo kortelių turi NFC, todėl vartotojai gali atlikti bekontakčius mokėjimus mažmeninės prekybos parduotuvėse, restoranuose ir viešojo transporto sistemose.
  2. Viešasis transportas: NFC pagrįstos bilietų pardavimo sistemos padarė viešąjį transportą patogesnį. Keliautojai gali bakstelėti savo išmaniuosius telefonus arba bekontaktes korteles NFC skaitytuvuose, kad pasiektų autobusus, traukinius ir metro.
  3. Išmaniųjų namų valdymas: NFC žymos, esančios namuose, leidžia vartotojams valdyti išmaniųjų namų įrenginius paprastu bakstelėjimu. Pavyzdžiui, bakstelėjus į NFC žymą, galima suaktyvinti apsaugos kameras arba sureguliuoti termostatą.
  4. Registracijos mobiliesiems: viešbučiai ir oro linijos taiko NFC mobiliojo ryšio registravimuisi. Keliautojai gali naudotis savo išmaniaisiais telefonais norėdami užsiregistruoti viešbučiuose ar įsėsti į skrydžius, nereikalaujant fizinių bilietų ar popierinių dokumentų.
  5. Socialinė žiniasklaida ir tinklai: NFC palaikančios vizitinės kortelės leidžia profesionalams akimirksniu keistis kontaktine informacija, kartu bakstelėjus išmaniuosius telefonus.
  6. Prieigos kontrolė ir saugumas: NFC pagrįstos prieigos kontrolės sistemos naudojamos biuruose ir saugiose patalpose. Darbuotojai gali naudoti NFC ženklelius, kad pasiektų ribotas zonas.

Išvada

Artimo lauko komunikacija/Near-Field Communication (NFC) yra galinga ir universali belaidžio ryšio technologija, kuri pakeitė mūsų prisijungimo ir sąveikos su įrenginiais bei aplinka būdą. Dėl savo greičio, saugumo ir naudojimo paprastumo NFC rado daugybę programų bekontakčių mokėjimų, bilietų pardavimo, išmaniųjų namų automatizavimo ir kt. Dėl sklandaus integravimo su įvairiais įrenginiais ir paslaugomis NFC tapo esminė šiuolaikinio ryšio dalis. Pasinaudokite NFC paprastumu ir patogumu kasdieniame gyvenime ir tyrinėkite begalines jo teikiamas galimybes, kad pagerintumėte mūsų skaitmeninę patirtį.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?