Kas yra „Darknet“ ir „Deep Web“?

·

·

()

Internetas yra tarsi ledkalnis, o tai, ką paprastai pasiekiame, yra tik viršūnė. Už paviršiaus yra didžiulė, paslėpta erdvė, žinoma kaip „Darknet“ ir „Deep Web“. Suvokus „Darknet“ ir „Deep Web“ esmę, galima efektyviau ir saugiau naršyti skaitmeninėje sferoje. Šis straipsnis supažindins jus su šiais paslėptais tinklais, suteikdamas įžvalgų apie jų funkcijas ir tikslus.

Deep web map
Deep web žemėlapis

Giliojo žiniatinklio („Deep Web“) tyrinėjimas

„Deep Web“ reiškia bet kurią interneto dalį, kurios neindeksuoja paieškos sistemos, tokios kaip „Google“. Kitaip tariant, jūs negalite suklupti giliojo žiniatinklio turinio per paprastą paiešką. Pavyzdžiui, kai pasiekiate savo el. laiškus, gilinatės į gilųjį internetą. Jūsų banko ataskaitos, asmeninė saugykla debesyje ir privatūs forumai yra visa tai dalis.

Deep Web siūlo daug privalumų. Visų pirma, jis apsaugo jautrius duomenis. Įsivaizduokite, jei jūsų el. laiškai ar medicininiai įrašai būtų atvirai prieinami. Be to, gilusis internetas yra būtinas siekiant apsaugoti asmenų ir organizacijų privatumą ir tapatybę. Jame taip pat yra daugybė akademinio turinio, pavyzdžiui, mokslinių darbų, kurie nėra lengvai prieinami.

Be to, įmonės naudoja gilųjį internetą, kad saugotų konfidencialią informaciją. Pavyzdžiui, mokslinių tyrimų ir plėtros skyrius gali saugoti novatoriškas technologijų paslaptis prieš paskelbdamas jas visuomenei.

Pasigilinkime į „Darknet“

Dabar sutelkime dėmesį į paslaptingesnį „Deep Web“ segmentą – „Darknet“. „Darknet“ yra užšifruotas tinklas, tai reiškia, kad norint jį pasiekti, reikia specialių įrankių. Vienas iš populiariausių įrankių yra Tor naršyklė. „Darknet“ svetainės dažnai baigiasi raide „.onion“ ir yra žinomos dėl naudotojų anonimiškumo.

Priešingai populiariems įsitikinimams, „Darknet“ nėra skirtas tik neteisėtai veiklai. Iš tiesų, ji liūdnai pagarsėjusi dėl juodųjų rinkų ir panašių dalykų. Tačiau tai taip pat prieglobstis politiniams aktyvistams ir žurnalistams priespaudoje. Jie naudojasi tamsiuoju internetu, kad bendrautų ir dalintųsi informacija, nebijodami persekiojimo.

Pavyzdžiui, per Arabų pavasarį aktyvistai naudojo „Darknet“, kad koordinuotų judėjimus ir dalintųsi necenzūrinėmis naujienomis. Pranešėjai taip pat naudoja. To pavyzdys yra WikiLeaks, paskelbęs daugybę slaptų dokumentų.

„Darknet“ ir „Deep Web“ skirtumai

Labai svarbu suprasti šių dviejų tinklų skirtumus. Iš esmės šios interneto dalis, bet ne atvirkščiai. „Deep Web“ apima visą turinį, kurio neindeksuoja paieškos sistemos. Kita vertus, „Darknet“ yra mažesnis, šifruotas „Deep Web“ segmentas.

Kitas skirtumas yra prieinamumas. Nors „Deep Web“ galima pasiekti naudojant standartines naršykles, prisijungus prie paskyrų arba naudojant tiesiogines nuorodas, „Darknet“ reikalingi specializuoti šifravimo ir anonimiškumo įrankiai, pvz., „Tor“ naršyklė.

Saugi ir etiška navigacija

Kai žengiate į „Darknet“ ir „Deep Web“ sritis, labai svarbu saugiai ir etiškai naršyti šiose erdvėse. Dėl teikiamo anonimiškumo lengva susidurti su neteisėta veikla. Užsiimti šia veikla yra ne tik neetiška, bet ir neteisėta.

Kad naršymas būtų saugus, būtinai naudokite šifravimo įrankius, virtualius privačius tinklus (VPN) ir saugaus naršymo būdus. Be to, pripažinkite šių tinklų vertę privatumui ir informacijos laisvei internete. Jie gali būti galingi įrankiai geram, kai naudojami atsakingai.

Apibendrinimas

Apibendrinant galima pasakyti, kad „Darknet“ ir „Deep Web“ yra didelės interneto dalys, paslėptos nuo paieškos sistemų indeksų. Nors „Deep Web“ yra asmeninės ir konfidencialios informacijos sergėtojas, „Darknet“ siūlo anonimiškumą ir buvo naudojamas tiek kilniems, tiek nedoriems tikslams. Suprasdami jų vaidmenis ir atsakingai juos naudodami, galime pasinaudoti jų teikiamais pranašumais ir skatinti saugesnį bei atviresnį internetą visiems.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?