Kas yra dirbtinis intelektas (AI)?

·

·

()

Dirbtinis intelektas (AI) yra kompiuterių mokslo šaka, orientuota į sistemų, galinčių atlikti užduotis, kurioms paprastai reikia žmogaus intelekto, kūrimą. Šios užduotys apima mokymąsi, samprotavimą, problemų sprendimą, suvokimą ir kalbos supratimą. Iš esmės dirbtinis intelektas yra skirtas sukurti mašinas, kurios gali mąstyti ir mokytis kaip žmonės, tačiau greitis ir tikslumas gerokai viršija žmogaus galimybes.

AI mechanizmas

AI naudoja didelių duomenų rinkinių, greito apdorojimo ir pažangių algoritmų derinį, kad išmoktų ir prisitaikytų prie naujos informacijos. Jis gali nustatyti modelius, daryti prognozes ir padaryti išvadas, pagrįstas mokymusi. Mašinų mokymasis ir gilus mokymasis yra du pagrindiniai AI komponentai, palengvinantys šį procesą.

Mašinų mokymasis (angl. Machine learning) apima statistinių metodų naudojimą, kad mašinos galėtų tobulėti atliekant užduotis turint patirties. Tai AI programa, suteikianti sistemai galimybę mokytis ir tobulėti iš patirties be aiškiai užprogramuoto. Pavyzdžiui, kai perkate internetu, rekomendacijos, kurias gaunate, yra mašininio mokymosi rezultatas. Sistema sužino jūsų pageidavimus pagal ankstesnį elgesį ir pateikia atitinkamus pasiūlymus.

Kita vertus, gilus mokymasis (angl. Deep learning) yra mašininio mokymosi pogrupis, kuris imituoja žmogaus smegenų darbą apdorojant duomenis priimant sprendimus. Tai dirbtinio neuroninio tinklo tipas su keliais sluoksniais tarp įvesties ir išvesties sluoksnių. Pridėjus šiuos tarpinius sluoksnius, sistema gali išmokti sudėtingų modelių. Kai kurios pažangiausios AI programos, pvz., savarankiškai važiuojantys automobiliai, yra gilus mokymasis, kur sistema mokosi atpažinti objektus, interpretuoti signalus ir priimti sprendimus.

AI programos: kur jis naudojamas

AI taikymas yra plačiai paplitęs ir auga. Panagrinėkime kai kuriuos sektorius, kuriuose AI padarė didelę įtaką.

  • Sveikatos priežiūra: AI sveikatos priežiūros srityje gerina pacientų rezultatus ir racionalizuoja medicinines procedūras. Dirbtinio intelekto įrankiai naudojami ankstyvai diagnozei nustatyti, paciento būklės pablogėjimui prognozuoti, individualizuoti gydymą ir net vaistų atradimui. Pavyzdžiui, Google DeepMind Health AI buvo naudojamas akių ligoms diagnozuoti tokiu pat tikslumu, kaip ir žmonių gydytojai.
  • Verslas: AI keičia verslo operacijas, sprendimų priėmimo procesus ir klientų sąveiką. AI algoritmai gali analizuoti daugybę duomenų, kad nustatytų tendencijas, prognozuotų ir generuotų įžvalgas. Tai gali padėti įmonėms prognozuoti pardavimus, optimizuoti veiklą ir suasmeninti klientų patirtį.
  • Transportas: Autonominės transporto priemonės yra bene labiausiai žinomas AI pritaikymas transporte. Šios transporto priemonės naudoja jutiklių, mašininio mokymosi ir giluminio mokymosi derinį, kad galėtų saugiai naršyti keliuose.
  • Namų automatizavimas: AI daro mūsų namus išmanesnius su virtualiais asistentais, tokiais kaip „Amazon’s Alexa“ ir „Google Assistant“. Šie dirbtinio intelekto įrenginiai naudoja natūralios kalbos apdorojimą ir mašininį mokymąsi, kad suprastų balso komandas ir atliktų užduotis.

Naujų galimybių atrakinimas naudojant dirbtinį intelektą

Dirbtinis intelektas nuolat tobulėja, todėl atsiranda naujoviškų programų, kurios transformuoja įvairias pramonės šakas. Pavyzdžiui, gamyboje AI naudojamas nuspėjamai priežiūrai. Ji analizuoja mašinos operacijų duomenis, kad prognozuotų galimus gedimus prieš jiems įvykstant, sumažinant prastovų ir priežiūros išlaidas.

Kūrybinėse srityse AI naudojamas kuriant muziką, rašant straipsnius ir net kuriant meno kūrinius. Šios programos meta iššūkį tradicinėms kūrybiškumo riboms ir atveria naujas tyrinėjimo galimybes.

AI taip pat atlieka lemiamą vaidmenį kovojant su pasauliniais iššūkiais. Nuo klimato kaitos modelių numatymo iki pagalbos atrasti naujus vaistus, dirbtinis intelektas padeda spręsti kai kurias aktualiausias pasaulio problemas.

Dirbtinio intelekto ateitis

Toliau išnaudodami dirbtinio intelekto galią, galime numatyti dar daugiau transformuojančių pokyčių įvairiuose sektoriuose. AI gali dar labiau pakeisti sveikatos priežiūrą tikslesnėmis diagnozėmis ir individualizuotu gydymu. Versle AI galėtų automatizuoti daugiau procesų, todėl padidėtų efektyvumas ir produktyvumas.

Klimato kaitos ir aplinkos apsaugos srityje dirbtinis intelektas gali suteikti vertingų įžvalgų, padedančių sušvelninti poveikį ir skatinti tvarumą. Be to, dirbtiniam intelektui tampant vis sudėtingesniu, galime tikėtis, kad pamatysime pažangesnes autonomines sistemas – nuo savarankiškai važiuojančių automobilių iki autonominių dronų.

Nors nerimaujama dėl darbo vietų perkėlimo dėl AI, taip pat svarbu pažymėti, kad dirbtinis intelektas gali sukurti naujų darbo vietų, ypač srityse, susijusiose su AI kūrimu ir įgyvendinimu. Be to, automatizuodamas įprastas užduotis, AI gali išlaisvinti darbuotojus, kad jie galėtų sutelkti dėmesį į sudėtingesnes ir kūrybiškesnes užduotis.

Apibendrinimas

Dirbtinis intelektas yra įdomi sritis, kuri jau keičia pasaulį ir turi didžiulį ateities naujovių potencialą. Nesvarbu, ar tai sveikatos priežiūra, verslas, transportas ar kūrybiniai menai, dirbtinis intelektas atveria naujas galimybes ir skatina pažangą. DI ateitis atrodo daug žadanti, o toliau tyrinėdami ir plėtodami šią technologiją galime tikėtis pasaulio, kuriame AI pagerins mūsų gyvenimą taip, kaip tik galime įsivaizduoti.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?