Kas yra WordPress?

·

·

()

Apibrėžimas

„WordPress“ yra turinio valdymo sistema (TVS), kuri padeda verslininkams ir žiniatinklio valdytojams reguliariai redaguoti turinį nenaudojant tradicinės HTML redagavimo programinės įrangos, pvz., „Dreamweaver“ ar „Frontpage“, kuri yra sudėtingesnė TVS versija. WordPress yra pati populiariausia turinio valdymo sistema pasaulyje.

Daugiau nei 41 % svetainių šiuo metu veikia šioje platformoje (daugiau nei 10 milijonų svetainių visame pasaulyje). Norėdami geriau suprasti, kas yra „WordPress“, trumpai pažvelkime į istoriją.

Istorija

„WordPress“ iš pradžių buvo sukurta kaip tinklaraščių platforma. Kiekvienas galėjo susikurti savo paprastą svetainę ir joje dalytis naujienomis. Pirmasis leidimas įvyko 2003 m. Gegužės 27 d. Naudojant 0.70 versiją. Dėl to ši sistema yra senesnė nei „Facebook“ (2004 m. vasario mėn.) arba „Twitter“ (2006 m. kovo 21 d.).  Platforma buvo parašyta PHP, o duomenų bazės serveris buvo MySQL. Tai buvo atvirojo kodo, todėl jis tapo toks populiarus. Kodo atvirumas reiškė, kad bet kuris programuotojas galėjo jį pasiekti. Dėl to žmonės pradėjo aktyviai rašyti savo papildinius, valdiklius, plėtinius, taip praplėsdami TVS WordPress funkcionalumą. Kažkas pradėjo iš to uždirbti, o kažkas tiesiog sukūrė naudingus papildus.

Dėl augančio populiarumo ir nuolat besiplečiančio funkcionalumo, WordPress laikui bėgant nustojo būti tinklaraščių platforma. Šiandien su šia TVS galite sukurti beveik bet kurią svetainę. Taip pat tinka internetinėms parduotuvėms, informacijos ir naujienų portalams, įmonių svetainėms, tinklaraščiams ir prekybai.

Įdomus faktas, kad vienas iš kūrėjų Mullenwegas yra glaudžiai susijęs su Jazzu, todėl visus didžiųjų „WordPress“ atnaujinimus jis pavadino „Jazz“ iš praeities ir šiandienos. Į kiekvieną leidimą jis įtraukdavo papildinį, kurį pagerbė Louisas Armstrongas, pavadinimu Hello Dolly.

„WordPress 1.0“ buvo labiausiai panašus į mūsų šiandien žinomą „WordPress“ platformą. Su paieškos sistemoms pritaikytomis nuolatinėmis nuorodomis, keliomis kategorijomis, paprastais diegimais, atnaujinimo galimybėmis ir komentarų moderavimu bei ankstyva TVS.

Šiomis dienomis „WordPress“ naudoja 64,8% visų svetainių, kurių turinio valdymo sistema yra žinoma. „WordPress“ yra ne tik plačiausiai naudojama TVS, bet ir sparčiausiai auganti.

Taikymas

Šiandien pagrindiniai „WordPress“ vartotojai yra įmonės ir organizacijos. Ši platforma yra viena iš pažangiausių ir yra absoliutus rinkos lyderis. Tai leidžia vystytis kartu su verslu, pradedant mažiausiais biudžetais, baigiant kompleksiniu verslo procesų automatizavimu ir didelėms bei augančioms įmonėms būtinos sąveikos su klientais užtikrinimu.

„WordPress“ yra bene lankstiausia ir demokratiškiausia turinio valdymo sistema. Tinka tiek mažoms įmonėms, tiek didžiausioms federalinėms ir tarptautinėms įmonėms.

WordPress platforma gali būti naudinga bet kokiam vietiniam verslui – nuo kepiniu užsiimančio žmogaus ar šiais laikais populiarių, grožio ar kitų paslaugų teikėjų. Šiuolaikiniame pasaulyje verslas, kurį galima rasti internete, yra labiau prieinamas didesnei žmonių auditorijai nei tik fizinis, turintis tik vietinę parduotuvę už kampo arba plėtojamas tik savo kieme.

Didžiausi prekės ženklai pasaulyje ir „WordPress“.

Nors WordPress platforma yra puiki galimybė mažoms įmonėms turėti savo svetainę, nustebsite, kiek daug žinomų prekių ženklų naudojasi šia platforma, kad jų prekės ženklas būtų prieinamas kiekvienam interneto vartotojui.

Pateiksime tik nedidelį sąrašą, ir aš tikrai neabejoju, kad žinosite ar bent jau būsite girdėję apie šias įmones:

1. BBC America – geriausias amerikietiškas televizijos serialas pagal scenarijų, kartu su geriausiu britų pramogų serialu, todėl jis labai populiarus, nesvarbu, kurioje tvenkinio pusėje esate. Šioje svetainėje taip pat galite skaityti tinklaraštį ir pirkti prekes internetu.

2. Sony Music yra pasaulinė muzikos kompanija, kuri taip pat naudoja WordPress. Svetainėje yra pavadinimo slankiklis, kuriame rodomi dainininkai, atlikėjai, grupės, vaizdo įrašai, naujienos ir jų „Twitter“ laiko juosta.

3. Facebook Newsroom – tai populiariausia socialinių tinklų naujienų ir pranešimų platforma, kuri yra minimalistinio stiliaus, tačiau patogi kiekvienam vartotojui.

4. Katy Perry – Amerikos deivės svetainėje galima rasti muzikos, vaizdo įrašų, kelionių, nuotraukų ir parduotuvę. Jis atrodo drąsus ir elegantiškas su antraštės slankikliu, vaizdo įrašų skyriumi, parduotuvės skyriumi ir naujausių naujienų skyriumi.

5. „PlayStation“ tinklaraštis – vaizdo grotuvo mėgstamiausia „PlayStation“ turi savo „WordPress“ tinklaraštį. Svetainės pagrindinio puslapio apačioje rasite teminius skyrius ir paprastą mūro stiliaus tinklaraštį.

Taip pat WordPress platforma neatsiejama nuo tokių prekių ženklų kaip: Skype, The Walt Disney Company, Star Wars Blog, MTV News, Vogue ir daugelio kitų.

Lengvas naudojimas

Be to, kad platforma turi atvirą prieigą prie kodo, ji išlieka viena patogiausių naudoti. Tai taip pat svarbus veiksnys. Dėl patogumo ir naudojimo paprastumo pažodžiui bet kuris asmuo, kuris niekada anksčiau nedirbo su svetainėmis, galės tai įvaldyti ir sukurti, nors ir paprastą, bet savo išteklius.

Viena iš puikių platformos savybių yra intuityvi ir paprasta naudoti sąsaja. Jei žinote, kaip naudoti „Microsoft Word“, neturėtumėte jaudintis dėl „WordPress“. Tokį patogumą daugiausia lemia kokybiškas administravimo skydelio organizavimas, kuris bėgant metams buvo nuolat keičiamas. Galėsite be problemų kurti ir publikuoti savo turinį!

Funkcionalumas

Taigi, panagrinėkime pagrindines „WordPress“ variklio funkcijas:

  1. Leidžia kurti, ištrinti ir redaguoti statinius puslapius (pvz., „Apie įmonę“, „Kontaktai“, „Produktas X“ ir kt.).
  2. Leidžia kurti, ištrinti ir redaguoti įrašus (leidinius).
  3. Plačios galimybės dirbti su komentarais (įjungti, išjungti, medžio pavidalo formatas, maksimalus skaičius viename puslapyje ir pan.).
  4. CNC (žmogaus skaitomo URL) palaikymas, savo URL rašymas, platus formatų pasirinkimas.
  5. Žymų, antraščių, RSS, paieškos palaikymas.
  6. Puikus teksto redaktorius WYSIWYG (What You See Is What You Get – what you see is what you get), veikiantis dviem režimais: vaizdiniu ir HTML.
  7. Internetinė nuotraukų ir vaizdų rengyklė, leidžianti apkarpyti, pasukti, keisti mastelį ir pan.
  8. Didelis paruoštų šablonų pasirinkimas, kuris labai supaprastina svetainės kūrimo procesą.
  9. Vienas iš didelių įvairių papildinių ir valdiklių rinkinių leidžia pridėti pasirinktinių funkcijų.

Viename straipsnyje neįmanoma aprašyti absoliučiai visų TVS WordPress funkcijų. Atvirasis kodas leido platformai įgyti tiek daug funkcijų ir įrankių, kad net labiausiai patyrę vartotojai ne viską žino. Dirbant su WordPress visiškai pakaks žinoti pagrindines šios platformos funkcijas, populiariausius ir reikalingiausius įskiepius.

Apibendrinimas

TVS WordPress pagrįstai laikoma viena populiariausių ir geriausių svetainės turinio valdymo sistemų. Viskas, kas buvo aptarta šiame straipsnyje, yra tik maža dalis to, ką šis variklis yra ir ką gali padaryti. Tai yra pagrindinės funkcijos ir įrankiai. Galite ilgą laiką gilintis į visų WP funkcijų tyrimą. Tačiau pradedantiesiems žiniatinklio valdytojams verta atsiminti bent šią informaciją. Su juo jau galite sukurti savo, nors ir paprastą, bet vis tiek svetainę.

Naudokite WordPress savo darbe, tyrinėkite naujas funkcijas, išbandykite įvairius įskiepius ir tada jums tikrai pasiseks.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?