Populiariausios 2024 m. decentralizuotos socialinės žiniasklaidos platformos

·

·

()

Decentralizuotos socialinės žiniasklaidos platformos, žinomos kaip DeSo, yra pasirengusios pakeisti labai įtakingą ir plačiai aptarinėjamą pramonę. Daugiau nei 4,9 milijardo žmonių visame pasaulyje kasdien naudojasi savo pageidaujamomis socialinės žiniasklaidos platformomis, todėl socialinė žiniasklaida tapo pagrindine mūsų gyvenimo dalimi.

Tačiau tradiciniai socialiniai tinklai neapsieina be didelių trūkumų. Tokios problemos kaip duomenų pažeidimai, turinio moderavimo sunkumai ir netinkama vartotojų privatumo praktika sukėlė daugybę prieštarų tokioms pagrindinėms platformoms kaip „Facebook“, „Twitter“ ir „LinkedIn“.

Tai kelia svarbų klausimą: ar „blockchain“ technologija ir decentralizuoti socialiniai tinklai gali pakeisti milijardų vartotojų visame pasaulyje patirtį internete? Ar vartotojų duomenys blokų grandinėje (angl. blockchain) tikrai saugesni nei centralizuotuose serveriuose?

Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime decentralizuotus socialinius tinklus ir apsvarstysime, ar jie gali išspręsti problemas, kamuojančias tradicines centralizuotas platformas. Išnagrinėsime „blockchain“ technologija grindžiamų socialinių tinklų privalumus ir trūkumus ir pateiksime sąrašą pirmaujančių DeSo platformų, kurios kelia bangas ir iš naujo apibrėžia internetino sąvoką.

Decentralizuotos socialinės žiniasklaidos supratimas

Decentralizuotos socialinės žiniasklaidos platformos (DeSo) siekia pakeisti vieną iš įtakingiausių pasaulio pramonės šakų. Daugiau nei 4,9 milijardo žmonių visame pasaulyje kasdien pasiekia savo mėgstamas socialinės žiniasklaidos svetaines, todėl socialinė žiniasklaida tapo neatsiejama mūsų kasdienybės dalimi ir dažnai yra pirmas dalykas, kurį patikriname pabudę.

Tačiau tradiciniai socialinės žiniasklaidos tinklai turi didelių problemų. Duomenų pažeidimai, iššūkiai, susiję su turinio moderavimu ir atsainus požiūris į vartotojų privatumą, privertė rimtai patikrinti tokias pagrindines platformas kaip „Facebook“, „Twitter“ ir „LinkedIn“.

Tai atveda mus prie svarbaus klausimo: ar „blockchain“ technologija ir decentralizuoti socialiniai tinklai gali iš naujo išrasti internetinę patirtį milijardams vartotojų visame pasaulyje? Ar duomenys blokų grandinėje tikrai saugesni nei centralizuotuose serveriuose?

Šiame straipsnyje mes išnagrinėsime decentralizuotus socialinės žiniasklaidos tinklus, svarstydami, ar jie gali išspręsti problemas, kamuojančias tradicines centralizuotas platformas. Įvertinsime „blockchain“ pagrįstų socialinių tinklų privalumus ir trūkumus bei pristatysime geriausių „DeSo“ platformų, kurios daro didelę įtaką ir keičia internetinę patirtį, pasirinkimą.

Centralizuotos ir decentralizuotos socialinės žiniasklaidos dinamika

Vartotojų bazės paskirstymas išryškina ryškų kontrastą tarp pirmaujančių centralizuotų ir decentralizuotų socialinės žiniasklaidos platformų. Nors decentralizuotos alternatyvos vis labiau populiarėja, jos vis dar sudaro tik nedidelę dalį didžiulio mėnesio aktyvių vartotojų skaičiaus, kuriuo naudojasi centralizuotos socialinės žiniasklaidos milžinai.

Tikimasi, kad 2023 m. „Facebook“, „YouTube“ ir „Instagram“ perkops 2 milijardus aktyvių vartotojų per mėnesį. Palyginimui, prognozuojama, kad tokios platformos kaip „Twitter“ ir „Reddit“ išlaikys tvirtą vartotojų bazę, siekiančią pusę milijardo. Kalbant apie decentralizuotą pusę, tokios platformos kaip „Medium“ ir „Substack“ įsitvirtina, o aktyvių vartotojų kas mėnesį pasiekia dešimtis milijonų.

Šis vartotojų skaičiaus skirtumas skatina intriguojančią analizę: kaip per ateinančius metus vystysis centralizuotos ir decentralizuotos socialinės žiniasklaidos pusiausvyra? Ar didesnio privatumo, duomenų nuosavybės ir turinio kontrolės patrauklumas paskatins reikšmingą perėjimą prie decentralizuotų platformų, palaipsniui subalansuojant vartotojų dalyvavimą tarp dviejų modelių? Ateitis atskleis šio besikeičiančio socialinės žiniasklaidos kraštovaizdžio istoriją.

Decentralizuotos socialinės žiniasklaidos sritis

Įeikite į decentralizuotos socialinės žiniasklaidos pasaulį, kur blokų grandinėmis pagrįsti tinklai užtikrina vartotojų duomenų saugumą per nepriklausomus mazgus, kurie yra apsaugoti kriptografija. Šis naujoviškas metodas sprendžia svarbią duomenų saugumo problemą, išvengiant pažeidžiamumų, susijusių su vieno serverio saugykla, kuri yra linkusi į įsilaužėlių atakas.

Išskirtinis šio decentralizuoto kraštovaizdžio bruožas yra tas, kad vartotojai turi laisvę kurti savo algoritmus ir valdyti turinį, kurį mato internete. Tai žymi nukrypimą nuo tradicinio modelio, kai centralizuotos platformos užplūsta vartotojus remiamu turiniu ir pelnosi parduodant asmeninius duomenis reklamuotojams.

Be to, šios pažangiausios platformos neapsiriboja vien vartotojo patirties pakeitimu; jie taip pat apima decentralizuoto finansavimo (DeFi) elementus. Įsivaizduokite socialinę žiniasklaidą, patobulintą finansine įtrauktimi, kur kūrybiškos decentralizuotos programos (dApps) leidžia vartotojams siųsti patarimus vieni kitiems naudojant skaitmenines valiutas. Ši socialinių tinklų ir decentralizuotų finansų sintezė išugdo dinamišką, patrauklią ir vartotojų orientuotą internetinę aplinką.

Decentralized social media platforms present a mix of benefits and challenges, offering solutions to some of the persistent issues found in traditional social media. Let’s explore the advantages and disadvantages of these decentralized networks.

Privalumai:

  • Patobulintas naudotojų privatumas ir saugumas: Decentralizuoti socialinės žiniasklaidos tinklai pakelia saugumo ir privatumo standartus, pralenkdami tradicinių platformų standartus.
  • Asmens duomenų valdymas: decentralizuotuose nustatymuose galite visiškai kontroliuoti savo duomenis ir jų naudojimą.
  • Decentralizuotas valdymas: platformos evoliuciją valdo decentralizuota autonominė organizacija, formuojanti svarbius sprendimus.
  • Įvairūs pajamų gavimo būdai: turinio kūrėjai gali tyrinėti naujus pajamų šaltinius, ne tik tradicinį remiamą turinį ir skelbimus.
  • Atsparumas cenzūrai: Decentralizuotose socialinės žiniasklaidos platformose palaikoma žodžio laisvė, kai pasidalijus tik originalus plakatas išlaiko pašalinimo teises.

Trūkumai:

  • „Web3“ naudotojų patirties iššūkiai: „Blockchain“ pagrindu veikiančios programos dažnai kritikuojamos dėl sudėtingų vartotojo sąsajų, kurios gali sulėtinti platų pritaikymą ir atgrasyti vartotojus.
  • Konkurencija su centralizuotais milžinais: rinkoje dominuoja nusistovėję tinklai, tokie kaip „Facebook“ ir „Twitter“, o tai yra didžiulė kliūtis pritraukti naujų vartotojų.
  • Susirūpinimas dėl mastelio: „Blockchain“ tinklų, ypač „Ethereum“ (ETH), operacijų mokesčiai perkrovos laikotarpiais gali būti pernelyg brangūs.
  • Rinkos nepastovumo valdymas: integracija su kriptovaliutomis atveria platformas rinkos svyravimams ir galimai devalvacijai meškų rinkose.
  • Cenzūros dilema: žodžio laisvės pažadas decentralizuotoje socialinėje žiniasklaidoje taip pat gali sukelti iššūkių, nes centralizuoto moderavimo trūkumas gali paskatinti nekontroliuojamą neapykantą kurstančią kalbą ir elektronines patyčias.

10 geriausių decentralizuotų socialinės medijos platformų

Pasiruošę išsivaduoti iš centralizuotų socialinės žiniasklaidos platformų dominavimo ir tyrinėti už kriptovaliutų Twitter ribų? Neieškokite daugiau – sukūrėme išskirtinį geriausių DeSo platformų sąrašą, kuriame galite be vargo dalyvauti naudodami savo Web 3 piniginę.

1. Mastodon

Pristatome „Mastodon“ – „Twitter“ ir „Facebook“ alternatyvą. Mastodon yra ne tik socialinis tinklas, bet ir decentralizuota bendruomenė, turinti daugiau nei tris milijonus vartotojų, todėl ji yra mėgstamiausia kriptovaliutų pramonėje.

„Mastodon“, veikianti visiškai atvirojo kodo mikrotinklaraščių platformoje, palaiko daugybę medijos formatų, įskaitant tekstą, vaizdus, ​​vaizdo įrašus ir GIF. „Mastodon“ išskiria chronologinį srautą, kuriame nėra algoritmų, todėl pateikiamas aiškus turinio pateikimas.

„Mastodon“ įgalina vartotojus leisdama jiems kurti savo serverius, suteikdama visišką savo interneto dalies kontrolę ir moderavimą. Tinkinkite sklaidos kanalą, pasirinkite, su kuo bendraujate, ir tvarkykite matomumą internete. „Mastodon“ teikia pirmenybę vartotojų įgalinimui, leisdama asmenims pritaikyti savo skaitmeninę patirtį pagal savo pageidavimus.

Pagrindinės Mastodon savybės:

  • Atvirojo kodo platforma: Mastodon veikia visiškai atviro kodo mikrotinklaraščių platformoje, užtikrindama skaidrumą ir bendruomenės skatinamą plėtrą.
  • Visiška sklaidos kanalo kontrolė: naudotojai gali savarankiškai tinkinti savo sklaidos kanalus, kuruoti turinį ir valdyti sąveiką pagal savo pageidavimus.
  • Klesti bendruomenė: turėdamas daugiau nei tris milijonus vartotojų, „Mastodon“ decentralizuotoje socialinės žiniasklaidos aplinkoje skatina gyvybingą ir įsitraukusią bendruomenę.

2. Lens Protocol

Ieškote decentralizuotos socialinės žiniasklaidos platformos, kurią galėtumėte valdyti? Pristatome „Lens Protocol“, kurį 2022 m. paskelbė „Aave“ komanda. Ši platforma išsiskiria kaip pagrindinis decentralizuotas socialinių grafikų tinklas, suteikiantis vartotojams precedento neturinčią galimybę valdyti savo socialinius profilius.

Lens Protocol išsiskiria visiškai suderinamu ir decentralizuotu požiūriu. Vartotojai gali įsidėti objektyvo rankenėlę kaip NFT tiesiai į savo kriptovaliutų piniginę. Šie objektyvo NFT neapsiriboja vien tik objektyvu; jie sklandžiai integruojami su įvairiomis dApps ir išmaniosiomis sutartimis besiplečiančioje LensVerse ekosistemoje. Be to, vartotojai gali prekiauti savo objektyvo NFT antrinėse rinkose, tokiose kaip Opensea.

Priglobtas „Polygon“ tinkle, „Lens Protocol“ siūlo mažus dujų mokesčius ir greitas operacijas, užtikrinančias sklandžią vartotojo patirtį.

Pagrindinės Lens Protocol savybės:

  • 2022 m. pristatė patyrusi „Aave“ komanda.
  • Objektyvo rankenėlės, nukaldintos kaip NFT: naudotojai gali nukaldinti savo objektyvo rankenėles kaip NFT tiesiai į savo kriptovaliutų pinigines, suderinamas su LensVerse ekosistema.
  • Sukurta „Polygon“ tinkle: užtikrina mažus dujų mokesčius ir greitas operacijas, kad naudotojas veiktų sklandžiai.

3. Steemit

Pristatome „Steemit“ – alternatyvą Reddit, kuri buvo decentralizuotos socialinės žiniasklaidos aplinkos pradininkė nuo pat 2014 m., kai ji buvo paleista. Naudodama tam skirtą blokų grandinę, „Steemit“ veikia kaip tinklaraščių platforma, kurioje vartotojai apdovanojami mokėjimais savo gimtuoju žetonu – STEEM.

„Steemit“ skatina aktyvų dalyvavimą didindama STEEM apdovanojimus vartotojams, kurie nuolat dalijasi turiniu, komentuoja įrašus ir teigiamai vertina kitų vartotojų indėlį.

Naudodama tam skirtą blokų grandinės tinklą, „Steemit“ užtikrina aukštą mastelio keitimą ir sumažina perkrovos problemas, kurios paprastai pastebimos centralizuotose platformose.

Pagrindinės Steemit savybės:

  • Įkurta 2014 m., viena iš pirmųjų decentralizuotų socialinių tinklų pionierių.
  • Veikia pagal tam skirtą blokų grandinę, palengvindama operacijas ir sąveiką su vietiniu žetonu STEEM.
  • Skatina įsitraukti per kriptovaliutų atlygio sistemą, skatina vartotojus kurti turinį, komentuoti ir balsuoti.

4. Mirror

Šis tinklas, alternatyva tokioms platformoms kaip „Medium“ ir „Substack“, siūlantis decentralizuotą požiūrį į turinio kūrimą ir publikavimą. „Mirror“ suteikia naują požiūrį į turinio kūrimą, pabrėžiant nuosavybę ir bendruomenės įsitraukimą.

Skirtingai nuo tradicinių platformų, „Mirror“ veikia kaip decentralizuota leidybos platforma, kurioje autoriai išlaiko visas savo turinio nuosavybės teises. Šis unikalus modelis skatina bendruomenės skatinamą ekosistemą, kurioje naudotojai gali kurti, dalytis turiniu ir su juo susipažinti naujoviškais būdais.

„Mirror“ išsiskiria tuo, kad skatina bendradarbiavimą ir palaiko naujus balsus savo decentralizuotoje bendruomenėje. Ji siūlo platformą, kurioje vartotojai gali ne tik publikuoti, bet ir aktyviai dalyvauti formuojant turinio kūrimo ateitį.

Pagrindinės veidrodžio savybės:

  • Decentralizuota leidybos platforma: „Mirror“ veikia kaip decentralizuota turinio kūrimo ir publikavimo platforma.
  • Pabrėžiama nuosavybės teisė: autoriai išlaiko visišką savo turinio nuosavybės teisę „Mirror“, užtikrindami savo kūrybinių darbų kontrolę.
  • Bendradarbiavimas: Veidrodis skatina bendradarbiavimo aplinką, kurioje bendruomenė atlieka svarbų vaidmenį palaikant ir atrandant naują turinį.
  • Į bendruomenę orientuotas požiūris: platforma skatina aktyvų vartotojų dalyvavimą, skatindama bendruomenės pagrįstą požiūrį į turinio kūrimą ir įtraukimą.

5. Gab Social

Alternatyva „Twitter“ ir „Facebook“, išsiskirianti decentralizuotos socialinės žiniasklaidos srityje. 2016 m. Andrew Torba įkurta Gab.com išskyrė nišą kaip platforma, skirta laisvo žodžio ir atviro dialogo skatinimui.

„Gab Social“ pranoksta tradicinius socialinius tinklus, suteikdama prieglobstį vartotojams, kurie teikia pirmenybę nevaržomai išraiškai. Platforma, sukurta remiantis žodžio laisvės principais, sulaukė dėmesio siūlydama erdvę. Kur vartotojai gali laisvai dalytis savo mintimis, idėjomis ir nuomonėmis, nebijodami cenzūros.

„Gab Social“ skiriamasis bruožas yra jos įsipareigojimas decentralizacijai. Veikdama savarankiškai, platforma leidžia vartotojams susisiekti su panašiai mąstančiais asmenimis ir bendruomenėmis. Teikti alternatyvą pagrindinėms socialinės žiniasklaidos platformoms. Šis metodas išugdė vartotojų bazę. Ieško platformos, kuri atitiktų jų atviro bendravimo ir laisvos saviraiškos vertybes.

Pagrindinės Gab Social savybės:

  • 2016 m. įkūrė Andrew Torba: „Gab Social“ įkūrė Andrew Torba, suteikdama alternatyvių socialinių tinklų platformą.
  • Dėmesys žodžio laisvei ir atviram dialogui: platforma teikia pirmenybę nevaržomai išraiškai, todėl vartotojai gali laisvai dalytis mintimis ir idėjomis.
  • Įsipareigojimas decentralizuoti: „Gab Social“ veikia savarankiškai, siūlydamas vartotojams alternatyvią socialinę patirtį už pagrindinių platformų ribų.

6. Only1

Only1, pažangiausia decentralizuota socialinė platforma, sukurta remiantis tvirta Solana blokų grandine. Naudojama kaip alternatyva tokioms platformoms kaip Patreon ir OnlyFans. „Only1“ siekia sustiprinti ryšius tarp turinio kūrėjų ir jų auditorijos įtraukiančioje internetinėje aplinkoje.

Įkvėpimo semtis iš sėkmingų modelių. „Only1“ pristato „blockchain“ valdomą prenumeratos paslaugą, kurią valdo NFT (nepakeičiami žetonai) ir $ LIKE, jos vietinis prieigos raktas. Unikali funkcija apima reguliarų $ LIKE žetonų įrašymą, kad būtų išlaikytas rinkos stabilumas.

„Only1“ turinio kūrėjai turi galimybę užblokuoti savo įrašus. Išskirtinės prieigos suteikimas rėmėjams, turintiems NFT arba tiems, kurie prisideda per $LIKE narystės mokesčius. Šis novatoriškas požiūris sustiprina įsitraukimą ir skatina tiesioginį kūrėjų ir jų rėmėjų ryšį.

Pagrindinės „Only1“ savybės:

  • Prenumerata pagrįsta paslauga: Naudoja kūrėjų NFT ir tam skirtą savąjį prieigos raktą ($ LIKE) blokų grandinės valdomam prenumeratos modeliui.
  • Įgalintas pajamų gavimas: leidžia turinio kūrėjams visiškai kontroliuoti, kaip jie gauna pajamų iš vertingo turinio.
  • Solana Blockchain Foundation: sukurta remiantis tvirta Solana blokų grandinės infrastruktūra, užtikrinančia mastelį ir efektyvumą.

7. Bluesky

Pristatome „Bluesky“ – vizionierišką decentralizuotą socialinių tinklų platformą, pasirengusią pakeisti skaitmeninį kraštovaizdį. Remiantis naujovių principais, „Bluesky“ siekia iš naujo išrasti, kaip turinio kūrėjai sąveikauja su savo auditorija, siūlydami gyvybingą ir progresyvią socialinę patirtį.

Dėl decentralizavimo Bluesky išsiskiria kaip platforma, kuri palaiko vartotojo autonomiją ir palengvina tiesioginius ryšius. Štai atidžiau pažvelkite į tai, kuo Bluesky yra unikalus.

Pagrindinės Bluesky savybės:

  • Decentralizuota sistema: sukurta remiantis decentralizuota infrastruktūra, „Bluesky“ skiriasi nuo tradicinių centralizuotų modelių.
  • Patobulinti ryšiai: orientuota į stipresnių santykių tarp turinio kūrėjų ir jų auditorijos puoselėjimą, skatinant patrauklesnę socialinę aplinką.
  • Vartotojo įgalinimas: apima decentralizaciją, kad vartotojai galėtų geriau kontroliuoti savo buvimą internete ir sąveiką.

8. Hive Blog

„Hive Blog“ – žymi decentralizuoto turinio platforma kriptovaliutų erdvėje. Su gyvybinga kūrėjų bendruomene ši atvirojo kodo mikrotinklaraščių platforma suteikia išraiškingą ir dinamišką aplinką. Palaikantis platų medijos formatų spektrą, įskaitant tekstą, vaizdus, ​​vaizdo įrašus ir GIF, „Hive Blog“ patenkina įvairius turinio kūrimo poreikius.

Patirkite naują požiūrį į turinio atradimą naudodami „Hive Blog“ chronologinį sklaidos kanalą, pašalindami algoritminius paklaidas. Suteikdamas vartotojams galimybę sukurti savo skaitmeninius domenus, „Hive Blog“ leidžia kurti asmeninį serverį, suteikiant visišką internetinės erdvės kontrolę ir valdymą. Perimkite savo sklaidos kanalo valdymą, kuruokite auditoriją ir valdykite savo buvimą internete savo sąlygomis naudodami „Hive Blog“.

Pagrindinės Hive Blog savybės:

  • Atvirojo kodo platforma: „Hive Blog“ veikia atviro kodo mikrotinklaraščių platformoje, užtikrinant skaidrumą ir bendruomenės skatinamą plėtrą.
  • Visiška turinio kontrolė: vartotojai gali visiškai savarankiškai valdyti savo turinį Hive tinklaraštyje, įskaitant moderavimą ir nuosavybės teisę.
  • Klesti kūrėjų bendruomenė: „Hive“ tinklaraštis skatina gyvybingą turinio kūrėjų bendruomenę, palengvindamas bendradarbiavimą ir įsitraukimą decentralizuotoje turinio platformoje.

9. PixelFed

„PixelFed“, decentralizuota socialinės žiniasklaidos platforma, pasirengusi mesti iššūkį „Instagram“ dominavimui į vaizdą orientuotame tinkle. Nors ir paviršutiniškai panašus, „PixelFed“ išsiskiria tuo, kad daug dėmesio skiria naudotojų privatumui ir skaidrumui. Skirtingai nei „Instagram“, „PixelFed“ yra atvirojo kodo, be skelbimų ir be selektyvių algoritmų, kurie manipuliuoja turinio matomumu.

„PixelFed“ siūlo pagrindines į vaizdą orientuotos platformos funkcijas, įskaitant įvairius filtrus ir patikimus vaizdo redagavimo įrankius. Be to, jis palaiko tiesioginį susirašinėjimą ir suteikia vartotojams galimybę priglobti savo serverius, užtikrinant geresnę turinio ir sąveikos kontrolę ir saugumą.

Pagrindinės PixelFed savybės:

  • Socialinės medijos platforma, kurioje pirmenybė teikiama įvaizdžiui: „PixelFed“ teikia pirmenybę vaizdiniam turiniui, siūlydama patogią sąsają, skirtą dalytis vaizdais ir sąveikauti su jais.
  • Atvirojo kodo kodų bazė: platforma veikia atvirojo kodo sistemoje, skatinant skaidrumą ir bendruomenės skatinamą plėtrą.
  • Be reklamos ir algoritmų: „PixelFed“ yra be skelbimų ir nenaudoja selektyvių algoritmų, užtikrinančių nemanipuliuojamą naudotojo patirtį, orientuotą į turinio autentiškumą ir naudotojo privatumą.

10. Minds

Decentralizuotas socialinis tinklas, sukurtas „Ethereum“ tinkle, skirtas atkurti naudotojų socialinės žiniasklaidos kontrolę. „Minds“ teikia pirmenybę duomenų kontrolei ir naudotojų privatumui, suteikdama asmenims visišką savarankiškumą, kaip jų turinys dalijamasi internete.

Išsiskiriant nuo tradicinių platformų, tokių kaip „Facebook“ ir „Twitter“, „Minds“ siūlo vartotojams unikalią galimybę tinkinti savo algoritmus. Be to, turinio kūrėjai apdovanojami mokėjimais kriptovaliuta naudojant platformos savąjį žetoną $MINDS, kuris gali būti naudojamas siekiant padidinti pranešimų matomumą ir padidinti auditoriją.

Pagrindinės Minds savybės:

  • Sukurta ant Ethereum blokų grandinės: Naudoja Ethereum tinklą, kad užtikrintų decentralizuotą ir saugią veiklą.
  • Apdovanoja vartotojus mokėjimais kriptovaliuta: už turinį ir įsitraukimą vartotojai uždirba platformos savąjį žetoną $MINDS.
  • Unikali savo algoritmo nustatymo funkcija: leidžia vartotojams tinkinti savo turinio algoritmus, kad jie būtų suasmeninti socialiniuose tinkluose.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?