Virusų skaitytuvai ir ką reikia žinoti apie juos

·

·

()

Virusų skaitytuvai, taip pat žinomi kaip antivirusinė programinė įranga, yra programos, skirtos aptikti ir neutralizuoti kenkėjiškas programas, įskaitant virusus, kirminus, Trojos arklius, išpirkos reikalaujančias ir šnipinėjimo programas ir kt. Šios priemonės yra esminė gynybos linija išlaikant kompiuterinių sistemų vientisumą ir saugumą.

Virusų skaitytuvai veikia naudodami vieną ar daugiau aptikimo metodų: parašu pagrįstą aptikimą, euristinę analizę arba elgesiu pagrįstą aptikimą.

Parašu pagrįstas aptikimas

Tai yra labiausiai paplitusi viruso aptikimo forma. Kiekviena kenkėjiška programa turi unikalų kodo fragmentą, vadinamą parašu. Antivirusinės įmonės turi plačias šių parašų duomenų bazes. Nuskaitymo metu programinė įranga patikrina failus pagal šią duomenų bazę. Jei randa atitiktį, failas pažymimas arba karantinas kaip grėsmė.

Tačiau parašu pagrįstas aptikimas turi reikšmingą apribojimą: jis gali aptikti tik kenkėjiškas programas, kurių parašus turi. Tai reiškia, kad jis gali praleisti naują arba pakeistą kenkėjišką programą. Siekdamos tai sušvelninti, antivirusinės įmonės nuolat atnaujina savo duomenų bazes ir pateikia šiuos atnaujinimus vartotojams.

Euristinė analizė

Euristinė analizė leidžia antivirusinei programinei įrangai aptikti naują arba modifikuotą kenkėjišką programą, kuriai nėra parašo. Jis tai daro ieškodamas elgesio ar kodo struktūrų, būdingų kenkėjiškoms programoms. Pavyzdžiui, programa, kuri bando modifikuoti sistemos failus, gali būti pažymėta kaip galima kenkėjiška programa.

Nors euristinė analizė padidina naujų grėsmių aptikimo tikimybę, ji taip pat padidina klaidingų teigiamų rezultatų tikimybę, kai nekenksmingi failai pažymimi kaip kenkėjiška programa. Laikui bėgant antivirusinė programinė įranga tapo geriau sumažindama klaidingų teigiamų rezultatų skaičių, tačiau jų vis tiek pasitaiko.

Elgesiu pagrįstas aptikimas

Elgesiu pagrįstas aptikimas, taip pat žinomas kaip elgesio blokavimas, stebi programų elgseną realiuoju laiku. Jei programa pradeda elgtis įtartinai, pavyzdžiui, bando per trumpą laiką pasiekti daug failų, antivirusinė programinė įranga pažymės ją kaip potencialią kenkėjišką programą ir blokuos jos veiksmus.

Šis metodas suteikia dar vieną apsaugos nuo naujų ar modifikuotų kenkėjiškų programų lygmenį. Tačiau, kaip ir euristinė analizė, ji taip pat gali sukelti klaidingus teigiamus rezultatus.

Tinkamo virusų skaitytuvo pasirinkimas

Renkantis virusų skaitytuvą, turėtumėte atsižvelgti į tokius veiksnius kaip jo aptikimo dažnis, parašo atnaujinimų dažnis, jo poveikis sistemos veikimui ir vartotojo sąsajos kokybė. Nepriklausomos bandymų laboratorijos, tokios kaip AV-Comparatives, AV-TEST ir Virus Bulletin, teikia patikimą informaciją apie šiuos veiksnius.

Kitas aspektas yra nemokama ir mokama antivirusinė programinė įranga. Nemokama programinė įranga gali užtikrinti tinkamą apsaugą daugumai vartotojų. Tačiau mokamose versijose dažnai yra papildomų funkcijų, tokių kaip ugniasienės, el. pašto nuskaitymas ir apsauga nuo išpirkos reikalaujančių programų, todėl jos yra išsamesnis saugos sprendimas.

Veiksmingos apsaugos palaikymas

Net geriausias virusų skaitytuvas negali užtikrinti 100% apsaugos nuo kenkėjiškų programų. Nuolat atsiranda naujų grėsmių, todėl antivirusinės įmonės gali atnaujinti savo parašus visada uždelsdamos. Todėl saugaus naršymo įpročiai yra jūsų pirmoji gynybos linija.

Venkite lankytis įtartinose svetainėse, atsisiųsti failų iš nepatikimų šaltinių ir nespausti nuorodų nepageidaujamuose el. laiškuose. Reguliariai atnaujinkite programinę įrangą, nes naujinimai dažnai apima saugos pataisas, skirtas naujai aptiktiems pažeidžiamumui, kurį gali išnaudoti kenkėjiškos programos.

Galiausiai, net jei failas praeina virusų nuskaitymą, būkite atsargūs, jei jis elgiasi neįprastai. Pavyzdžiui, jei ji prašo administracinių leidimų be aiškaus poreikio, tai gali būti kenkėjiška programa, kurios jūsų antivirusinė programinė įranga nepastebėjo.

Kiti virusų skenerių aspektai

Daugiasluoksnė apsaugos strategija

Nors virusų skaitytuvai užtikrina esminę apsaugą, jie turėtų būti daugiasluoksnės gynybos strategijos, dar vadinamos „gyliu gynimu“, dalis. Šis metodas naudoja kelių lygių saugos kontrolę ir atsakomąsias priemones, kad apsaugotų jūsų sistemą. Be virusų skaitytuvo, tai gali būti ugniasienės, įsibrovimų aptikimo sistemos, duomenų šifravimas, stipri slaptažodžių politika ir reguliarios svarbių duomenų atsarginės kopijos.

Reguliaraus nuskaitymo ir atnaujinimo svarba

Reguliarus kompiuterio nuskaitymas yra labai svarbus norint išlaikyti sistemos būklę. Visą sistemos nuskaitymą galima suplanuoti mažo aktyvumo metu, nes jie gali sunaudoti daug sistemos išteklių. Greitas nuskaitymas, kuriuo tikrinamos labiausiai pažeidžiamos sistemos vietos, gali būti atliekami dažniau.

Antivirusinės programinės įrangos atnaujinimai yra vienodai svarbūs. Kasdien kuriamos naujos kenkėjiškos programos, o antivirusinės programos reguliariai atnaujina savo programinę įrangą, kad kovotų su šiomis grėsmėmis. Antivirusinės programinės įrangos atnaujinimas užtikrina, kad joje yra naujausi virusų apibrėžimai ir ji gali užtikrinti geriausią apsaugą nuo kenkėjiškų programų.

Nulinės dienos grėsmės

Nulinės dienos grėsmės yra naujo tipo kenkėjiškos programos, kurios išnaudoja nežinomus programinės įrangos pažeidžiamumus. Jie vadinami „nulinės dienos“, nes kūrėjai neturėjo laiko pašalinti pažeidžiamumo prieš jį išnaudojant. Tradiciniai virusų skaitytuvai gali būti neveiksmingi kovojant su šiomis grėsmėmis, nes jie priklauso nuo virusų apibrėžimų, į kuriuos nebūtų įtraukta naujoji kenkėjiška programa.

Tačiau kai kurie šiuolaikiniai virusų skaitytuvai taip pat apima nulinės dienos atakų prevencijos priemones, paprastai naudojant elgesiu pagrįstus aptikimo metodus. Jie gali atpažinti ir sustabdyti tokias grėsmes pagal įtartiną veiklą, net jei jų parašų dar nėra virusų duomenų bazėje.

Privatumo svarstymai

Nors virusų skaitytuvai yra skirti apsaugoti jūsų duomenis, būtina atminti, kad norint atlikti savo funkcijas, jiems reikia plačios prieigos prie jūsų sistemos. Norint išvengti galimų privatumo problemų, labai svarbu pasirinkti programinę įrangą iš patikimo tiekėjo. Buvo žinoma, kad kai kurie nesąžiningi paslaugų teikėjai parduoda vartotojo duomenis arba į savo programinę įrangą įtraukia potencialiai nepageidaujamas programas (PUP).

Išvada

Virusų skaitytuvai yra esminis bet kurios kompiuterio saugumo strategijos komponentas. Suprasdami, kaip jie veikia ir kaip juos efektyviai naudoti, galite žymiai sumažinti riziką tapti kenkėjiškų programų auka. Tačiau atminkite, kad jie yra tik viena galvosūkio dalis, o saugaus naršymo įpročių praktikavimas yra vienodai svarbus.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?