Kas yra duomenų šifravimas (Data Encryption)?

·

·

()

Šiandieniniame skaitmeniniu būdu valdomame pasaulyje neskelbtinos informacijos apsaugos reikšmės negalima pervertinti. Duomenų šifravimas (angl. Data Encryption) atlieka pagrindinį vaidmenį saugant duomenis. Taigi, kas tai tiksliai?

Atidžiau pažvelkite į duomenų šifravimą

Duomenų šifravimas (angl. Data Encryption) yra saugos metodas, kai informacija yra užkoduota ir ją gali pasiekti arba iššifruoti tik naudotojai, turintys teisingą šifravimo raktą. Kai duomenys užšifruojami, jie paverčiami kita forma arba kodu, kad juos galėtų perskaityti tik slaptąjį raktą turintys žmonės.

Pavyzdžiui, pagalvokite apie tai kaip apie slaptą kodą, kurį naudojote vaikystėje. Galbūt kiekvieną laiško raidę pakeitėte kita raide ar simboliu. Pranešimą galėjo suprasti tik slaptą kodą žinantis asmuo. Duomenų šifravimo atveju algoritmai yra slaptieji kodai.

Dabar pakalbėkime apie du pagrindinius duomenų šifravimo tipus.

Simetrinis šifravimas

Taikant simetrinį šifravimą, tas pats raktas naudojamas informacijai užšifruoti ir iššifruoti. Pavyzdžiui, jei Alisa nori Bobui nusiųsti saugų pranešimą, jiems abiems reikės to paties slaptojo rakto. Klasikinis simetrinio šifravimo pavyzdys yra Cezario šifras, kai kiekviena teksto raidė perkeliama tam tikru skaičiumi abėcėlės vietų žemyn arba aukštyn.

Asimetrinis šifravimas

Ir atvirkščiai, asimetrinis šifravimas naudoja du raktus – viešąjį ir privatųjį. Viešasis raktas yra žinomas visiems, o privatus raktas išlieka slaptas. Kai Bobas nori išsiųsti Alisai pranešimą, jis užšifruoja jį viešuoju Alisos raktu. Vėliau Alisa naudoja savo privatų raktą, kad jį iššifruotų. RSA ir ECC yra gerai žinomi asimetriniai šifravimo algoritmai.

Duomenų šifravimo pranašumai

Kodėl tai būtina? Pirma, tai padeda apsaugoti neskelbtinus duomenis. Nesvarbu, ar siunčiate el. laišką, perkate internetu, ar saugote įmonės duomenis debesyje, šifravimas užtikrina šių duomenų saugumą.

Be to, šifravimas padeda įmonėms laikytis tokių taisyklių kaip GDPR ir HIPAA. Šie įstatymai reikalauja, kad įmonės imtųsi priemonių užtikrinti klientų duomenų saugumą. Šifruodamos duomenis įmonės gali išvengti didelių baudų ir išlaikyti klientų pasitikėjimą.

Be to, šis procesas yra gyvybiškai svarbus siekiant apsaugoti intelektinę nuosavybę. Įmonės daug investuoja į mokslinius tyrimus ir plėtrą. Skelbtinų dokumentų šifravimas užtikrina, kad konkurentai negalės pasiekti šios vertingos informacijos.

Galiausiai duomenų šifravimas (angl. Data Encryption) yra būtinas šiuolaikiniame amžiuje, kai kibernetinės grėsmės nuolat kinta. Tai suteikia papildomą saugumo lygį, todėl kibernetiniams nusikaltėliams itin sunku pasiekti duomenis be šifravimo rakto.

Realaus pasaulio duomenų šifravimo programos

Duomenų šifravimas yra ne tik tai, ką naudoja didelės įmonės. Tiesą sakant, jis tikriausiai naudojamas kai kuriose programose ir paslaugose, kurias naudojate kiekvieną dieną.

Pirkimas internetu

Kai perkate internetu, jūsų kredito kortelės informacija turi būti apsaugota. SSL (Secure Sockets Layer) sertifikatai naudojami jūsų duomenims užšifruoti. Štai kodėl labai svarbu patikrinti, ar URL ir spynos simbolis yra „https“.

Saugios el. pašto paslaugos

El. pašto paslaugos, tokios kaip „ProtonMail“ ir „Tutanota“, ją naudoja siekdamos užtikrinti, kad el. laiškus galėtų skaityti tik siuntėjas ir gavėjas. Net paslaugų teikėjai negali pasiekti užšifruotų pranešimų.

Susirašinėjimo programėlės

Tokios programos kaip „WhatsApp“ ir „Signal“ naudoja tiesioginį šifravimą. Tai reiškia, kad pranešimus galima skaityti tik siuntėjo ir gavėjo įrenginiuose. Net jei kas nors perėmė pranešimus, jie negalėjo jų perskaityti be šifravimo rakto.

Debesų saugykla

Tokios paslaugos kaip „Dropbox“ ir „Google“ diskas naudoja šifravimą, kad apsaugotų jūsų duomenis. Kai įkeliate failus, jie užšifruojami, todėl jų negalima pasiekti be jūsų prisijungimo duomenų.

Kelias priekyje

Apibendrinant galima pasakyti, kad duomenų šifravimas yra galingas įrankis, esantis kovojant su duomenų pažeidimais ir kibernetinėmis atakomis. Tobulėjant technologijoms, tobulės ir duomenų šifravimo metodai. Štai kodėl tiek asmenims, tiek įmonėms labai svarbu būti informuotam ir aktyviai naudoti šifravimą.

Duomenų šifravimo pasaulis yra didžiulis, o jo svarba yra nepaprastai svarbi. Tai ne tik užtikrina ryšio saugumą, bet ir atlieka lemiamą vaidmenį išlaikant privatumą ir laikantis teisinių taisyklių. Suprasdami ir įgyvendindami tai, galite imtis reikiamų veiksmų, kad apsaugotumėte savo vertingą informaciją.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?