Kas yra biometrija technologijose?

·

·

()

Ar kada nors atrakinote telefoną veidu ar piršto atspaudu? Jei taip, naudojote biometrinius duomenis. Bet kas tiksliai yra biometrija technologijose? Biometriniai duomenys – tai unikalių žmonių fizinių ir elgesio savybių matavimas ir statistinė analizė. Technologijų srityje šis metodas plačiai naudojamas identifikavimui ir prieigos kontrolei arba asmenims grupėse nustatyti. Terminas „biometriniai duomenys“ yra kilęs iš graikų kalbos žodžių „bio“, reiškiančio gyvenimą, ir „metrika“, reiškiančio matavimą.

Biometrinių technologijų rūšys

Fizinė biometrija

Pirmiausia pasigilinkime į fizinę biometriją. Fizinė biometrinė informacija apima tokius požymius kaip pirštų atspaudai, veido atpažinimas ir rainelės atpažinimas. Pirštų atspaudai yra bene labiausiai paplitęs biometrinis metodas. Kiekvieno asmens pirštų atspaudai yra unikalūs, todėl tai itin saugus tapatybės patvirtinimo būdas.

Tuo tarpu veido atpažinimo technologija įgijo didžiulį populiarumą, ypač išmaniuosiuose telefonuose ir apsaugos sistemose. Ši technologija naudoja įvairias funkcijas, tokias kaip atstumai tarp akių, nosies ir burnos, kad būtų galima patikrinti tapatybę.

Kita vertus, rainelės atpažinimas dažnai naudojamas didelio saugumo aplinkoje. Tai apima unikalių žmogaus rainelės modelių analizę. Tai yra neįtikėtinai tikslus ir buvo priimtas daugelyje tarptautinių oro uostų, siekiant pagreitinti saugumo patikrinimus.

Elgesio biometriniai duomenys

Antra, elgsenos biometriniai duomenys yra susiję su unikaliai identifikuojamų ir išmatuojamų žmogaus veiklos modelių analize. Pavyzdžiui, balso atpažinimo sistemos identifikuoja asmenis pagal jų balso garsą. Tai populiaru virtualiuose asistentuose, tokiuose kaip „Amazon Alexa“ ar „Apple Siri“. Be to, klavišų paspaudimų dinamika įvertina asmens spausdinimo būdą ir ritmą, kad patvirtintų jo tapatybę.

Biometrijos privalumai

Taigi, kodėl biometrinės technologijos turi tokią įtaką? Pirma, jis yra labai tikslus. Fiziniai bruožai, tokie kaip pirštų atspaudai ar veido raštai, yra unikalūs kiekvienam asmeniui. Antra, tai patogu. Nereikia atsiminti slaptažodžių ar nešiotis identifikavimo kortelių. Be to, jis yra saugus. Kažkam nepaprastai sunku suklastoti jūsų biometrinius duomenis. Galiausiai tai efektyvu. Biometrinės sistemos dažnai greitai apdoroja informaciją, todėl galima greitai ir sklandžiai patikrinti arba identifikuoti.

Programos ir pavyzdžiai

Dabar pažvelkime į keletą pavyzdžių. Išmanieji telefonai yra vienas iš labiausiai paplitusių biometrinių duomenų pritaikymo būdų. Nuo įrenginių atrakinimo iki mokėjimų patvirtinimo – tai sklandžiai.

Kitas pavyzdys yra oro uosto apsauga. Oro uostai visame pasaulyje naudoja biometrines sistemas, kad būtų galima greičiau apdoroti ir padidinti saugumą. Pavyzdžiui, CLEAR, biometrinio identifikavimo platforma, naudoja rainelės ir pirštų atspaudų atpažinimą, kad paspartintų saugumo procedūras.

Biometriniai duomenys taip pat atlieka lemiamą vaidmenį teisėsaugoje. Pirštų atspaudų ir veido atpažinimas dažnai naudojamas įtariamiesiems atpažinti ir nusikaltimams išaiškinti.

Be to, sveikatos priežiūros srityje biometrinės sistemos užtikrina, kad tik įgalioti darbuotojai galėtų pasiekti jautrius paciento duomenis.

Baigiamosios mintys

Apibendrinant galima pasakyti, kad biometrija technologijose apima unikalių fizinių ar elgesio bruožų naudojimą identifikavimo ir saugumo tikslais. Nuo išmaniųjų telefonų atrakinimo iki nacionalinio saugumo užtikrinimo – biometrinės technologijos greitai tampa neatsiejama mūsų kasdienio gyvenimo dalimi. Dėl patogumo, saugumo ir efektyvumo derinio lengva suprasti, kodėl.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?