Atgaivinkite duomenis naudodami SVG, Canvas ir HTML

·

·

()

Duomenų vizualizacija yra pagrindinė duomenų analizės dalis. Tai ne tik leidžia intuityviai suprasti sudėtingus duomenų rinkinius, bet ir yra galinga komunikacijos priemonė. Interneto ir interneto technologijų atsiradimas žymiai išplėtė duomenų vizualizavimo apimtį ir potencialą, todėl jis tapo interaktyvesnis, dinamiškesnis ir patrauklesnis. Tarp šių technologijų SVG, Canvas ir HTML vaidina svarbų vaidmenį kuriant patrauklias duomenų vizualizacijas. Šiame straipsnyje mes gilinsimės į tai, kaip šios technologijos gali būti naudojamos duomenims atgaivinti.

SVG, Canvas ir HTML supratimas

Prieš pasinerdami į tai, kaip šios technologijos naudojamos duomenų vizualizavimui, būtina suprasti, kas yra kiekviena iš jų ir ką ji daro.

  • HTML (hiperteksto žymėjimo kalba): HTML yra standartinė dokumentų, skirtų rodyti žiniatinklio naršyklėje, žymėjimo kalba. Norint sukurti interaktyvų ir dinamišką žiniatinklio turinį, tai gali padėti tokios technologijos kaip pakopiniai stiliaus lapai (CSS) ir scenarijų kalbos, pvz., JavaScript.
  • SVG (Scalable Vector Graphics): SVG yra XML pagrindu sukurtas vektorinis vaizdo formatas, skirtas dvimatei grafikai, palaikantis interaktyvumą ir animaciją. Kaip rodo pavadinimas, SVG vaizdai yra keičiamo dydžio, o tai reiškia, kad jie išlaiko aukštą kokybę, nepaisant ekrano dydžio.
  • Canvas: HTML Canvas elementas naudojamas piešti grafiką tinklalapyje naudojant scenarijus (dažniausiai JavaScript). Skirtingai nuo SVG, „Canvas“ yra rastrinė, tai reiškia, kad ji veikia su pikseliais. Dėl to jis idealiai tinka kurti sudėtingus, į žaidimą panašius scenarijus su dideliu kadrų dažniu.

Duomenų vizualizavimas naudojant SVG

SVG yra puikus įrankis duomenims vizualizuoti, nes sukuria nuo skiriamosios gebos nepriklausomą grafiką, kuri atrodo ryškiai bet kuriame ekrane. Galite modifikuoti SVG elementus naudodami dokumento objektų modelį (DOM), juos galima ieškoti, pasirinkti ir pasiekti, todėl jie labai tinka SEO.

Kadangi SVG yra HTML dokumento dalis, galite naudoti „JavaScript“ ir CSS jais manipuliuoti, pridėti interaktyvumo ir animacijos. Tai ypač naudinga vizualizuojant duomenis, nes galite sukurti dinaminę grafiką, kuri reaguoja į vartotojo įvestį.

Populiarios duomenų vizualizavimo bibliotekos, tokios kaip D3.js, plačiai naudoja SVG. D3.js susieja duomenis su DOM ir dokumentui pritaiko duomenimis pagrįstas transformacijas. Tai leidžia kūrėjams kurti sudėtingas vizualizacijas, tokias kaip interaktyvios juostinės diagramos, linijinės diagramos, sklaidos diagramos ir daug daugiau.

Piešimas su drobe

Nors SVG puikiai tinka daugeliui naudojimo atvejų, jis gali būti neefektyvus dirbant su tūkstančiais ar milijonais objektų. Čia šviečia HTML Canvas elementas. Užuot dirbęs su atskirais elementais, „Canvas“ naudoja pikselius ir neseka scenoje esančių objektų. Dėl to jis idealiai tinka sudėtingoms, našioms vizualizacijoms, kai jums nereikia bendrauti su atskirais elementais.

Drobė taip pat puikiai tinka vizualizacijai realiuoju laiku, pvz., dažnai atnaujinamiems duomenims. Tokios bibliotekos kaip Chart.js naudoja Canvas, kad sukurtų paprastas, bet lanksčias JavaScript diagramas dizaineriams ir kūrėjams.

Tačiau atminkite, kad „Canvas“ yra pagrįsta pikseliais, todėl didelės raiškos ekranams jos mastelis nėra toks pat geras, kaip SVG, be to, jis yra mažiau prieinamas, nes nesuteikia mazgo struktūros, su kuria galėtų sąveikauti ekrano skaitytuvai.

HTML naudojimas duomenų vizualizavimui

HTML ir CSS yra žiniatinklio turinio pagrindas ir gali būti naudojami kuriant paprastas, bet veiksmingas duomenų vizualizacijas. Pavyzdžiui, HTML lentelės elementas gali rodyti duomenis struktūrizuotu, lengvai skaitomu formatu. Tada CSS gali būti naudojamas šių duomenų stiliui sukurti, paryškinant svarbias eilutes ar stulpelius.

Be to, HTML5 pristatė naujus elementus, tokius kaip progresas ir matuoklis, kuriuos galima naudoti duomenims vizualizuoti. Pažangos elementas rodo užduoties atlikimo eigą, o matuoklio elementas – skaliarinį matavimą žinomame diapazone.

HTML ir CSS taip pat gali būti naudojami paprastoms juostinėms ir skritulinėms diagramoms kurti. Pavyzdžiui, juostinė diagrama gali būti sukurta naudojant juostoms skirtus div elementus ir keičiant aukštį naudojant CSS, kad būtų pateikti skirtingi duomenų taškai. Skritulinėse diagramose CSS gali būti naudojamas apskritiems sektoriams, atspindintiems visų duomenų dalis, sukurti.

Tačiau sudėtingesnėms ar interaktyvesnėms vizualizacijoms SVG ir Canvas paprastai yra tinkamesni. HTML ir CSS dažnai naudojami kartu su SVG, Canvas ir JavaScript, kad būtų sukurtas bendras duomenų vizualizavimo išdėstymas ir stilius.

Bibliotekos duomenų vizualizavimui

Nors tikrai galima naudoti SVG, Canvas ir HTML tiesiogiai kuriant duomenų vizualizacijas, daugelis kūrėjų nori naudoti JavaScript bibliotekas, kurios pašalina kai kuriuos sudėtingumus. Štai keletas populiariausių:

  • D3.js: tai viena galingiausių ir lanksčiausių turimų duomenų vizualizavimo bibliotekų. Tai leidžia kūrėjams susieti savavališkus duomenis su dokumento objekto modeliu (DOM), o tada dokumentui pritaikyti duomenimis pagrįstas transformacijas. D3.js palaiko SVG, Canvas ir HTML.
  • Chart.js: ši biblioteka teikia paprastą, lanksčią „JavaScript“ diagramą naudojant elementą „Canvas“. Jis palaiko daugybę diagramų tipų, įskaitant linijines, juostines, skritulines ir taškines diagramas.
  • Three.js: nors ir nėra duomenų vizualizavimo biblioteka, Three.js yra populiari biblioteka, skirta kurti 3D grafiką naudojant WebGL. Jis gali būti naudojamas kuriant sudėtingas, interaktyvias 3D duomenų vizualizacijas.
  • Leaflet.js: tai populiari atvirojo kodo „JavaScript“ biblioteka, naudojama mobiliesiems pritaikytiems interaktyviems žemėlapiams kurti. Tai gali būti puikus įrankis geoerdviniams duomenims vizualizuoti.

Prieinamumas duomenų vizualizacijoje

Nepriklausomai nuo naudojamos technologijos, svarbu atsižvelgti į duomenų vizualizavimo prieinamumą. Tai reiškia, kad turite užtikrinti, kad jūsų vizualizacijas galėtų naudoti kuo daugiau žmonių, įskaitant turinčius negalią.

SVG šioje srityje turi pranašumą, nes yra HTML dokumento dalis ir su juo gali sąveikauti ekrano skaitytuvai. HTML vizualizacijas taip pat galima padaryti prieinamas tinkamai naudojant semantinius elementus ir ARIA atributus.

Drobė yra mažiau prieinama, nes ji pagrįsta pikseliais ir nesuteikia mazgo struktūros, su kuria galėtų sąveikauti ekrano skaitytuvai. Tačiau yra būdų, kaip pagerinti drobės pasiekiamumą, pvz., pateikti alternatyvų tekstą arba naudoti ARIA vaidmenis ir ypatybes.

Apibendrinimas

HTML, SVG ir Canvas turi savo stipriąsias puses ir idealius duomenų vizualizavimo atvejus. SVG puikiai tinka aukštos kokybės interaktyviai grafikai; Drobė idealiai tinka didelio našumo sudėtingoms scenoms; ir HTML gali būti naudojamas paprastoms, prieinamoms vizualizacijoms.

Suprasdami šias technologijas ir kaip jas naudoti, galite sukurti patrauklių, interaktyvių duomenų vizualizacijų, kurios atgaivina jūsų duomenis. Nesvarbu, ar kuriate paprastą juostinę diagramą, interaktyvų žemėlapį ar sudėtingą 3D grafiką, šie įrankiai yra elementai, kurių reikia norint papasakoti savo duomenų istoriją.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?