Kas yra GO Lang?

·

·

()

Iš pradžių Golangas buvo vadinamas „Google Go“, tačiau dėl prekės ženklo problemų vėliau jis buvo pervadintas į „Go“. Go, taip pat žinomas kaip Golang arba GO Lang, yra programavimo kalba, kurią 2007 m. sukūrė Google. Tai statinio tipo, kompiliuota kalba, sukurta taip, kad būtų efektyvi, glausta ir saugi.

Daugiau apie GO Lang

Golang buvo įkvėptas kelių programavimo kalbų, įskaitant C, C++, Python ir kt. Jis buvo sukurtas taip, kad perimtų geriausias kiekvienos kalbos savybes ir sujungtų jas į vieną modernią kalbą. „Golang“ buvo sukurta kaip kalba, kuri gali efektyviai keistis įvairiuose branduoliuose ir procesoriuose. Tai idealiai tinka kuriant labai lygiagrečias ir paskirstytas sistemas.

„Golang“ 2007 m. „Google“ sukūrė Robertas Griesemeris, Robas Pike’as ir Kenas Thompsonas. Jis gimė dėl nusivylimo esamomis programavimo kalbomis. Taip pat reikia modernios, efektyvios kalbos, kuri atitiktų „Google“ programinės įrangos kūrimo projektų poreikius.

Pirmoji stabili „Golang“ versija 1.0 buvo išleista 2012 m. kovo mėn. Ši programavimo kalba buvo naudojama kuriant kai kuriuos svarbiausius „Google“ projektus, įskaitant debesų infrastruktūrą, „YouTube“ ir „Gmail“. „Stack Overflow Developer Survey 2021“ „Golang“ buvo trečia labiausiai mėgstama programavimo kalba, po „Rust“ ir „TypeScript“.

Golangas turi talismaną Gopherį, kuris yra draugiškos išvaizdos, antropomorfinis goferis. Tai tapo populiariu kalbos simboliu

Kam gali būti naudojamas Golangas?

Golang yra programavimo kalba, kuri naudojama įvairioms programoms. Įskaitant žiniatinklio programų, tinklo paslaugų, paskirstytų sistemų ir debesų programų kūrimą. Dėl paprastos sintaksės, stipriai palaikomo lygiagretumo ir efektyvaus atminties valdymo jis puikiai tinka kuriant didelio našumo, keičiamo dydžio sistemas.

  • Tinklo paslaugų kūrimas: vienas iš labiausiai paplitusių Golang naudojimo atvejų yra tinklo paslaugų kūrimas. Tokie kaip žiniatinklio serveriai, API ir mikropaslaugos. „Golang“ integruotas HTTP serverio paketas leidžia lengvai kurti didelio našumo žiniatinklio programas. Parama lygiagretumui leidžia kūrėjams vienu metu tvarkyti kelias užklausas, taip pagerinant programos našumą ir reagavimą.
  • Paskirstytų sistemų kūrimas: Golang taip pat puikiai tinka kuriant paskirstytas sistemas. Tai sistemos, sudarytos iš kelių tarpusavyje sujungtų komponentų, kurie tarpusavyje bendrauja tinkle. „Golang“ palaiko lygiagretumą ir efektyvų atminties valdymą, todėl jis idealiai tinka sistemoms kurti. Tam reikia apdoroti didelį užklausų ir duomenų kiekį.
  • Debesimis (angl. cloud) pagrįstos programos: kitas įprastas „Golang“ naudojimo atvejis yra debesų programų kūrimas. Kurios yra programos, priglobtos ir veikiančios debesų infrastruktūroje. Dėl efektyvaus „Golang“ atminties valdymo ir integruoto lygiagretumo palaikymo jis puikiai tinka kurti keičiamo dydžio. Ir atsparios debesų programos, galinčios valdyti didelius srauto ir duomenų kiekius.

Be šių naudojimo atvejų, „Golang“ taip pat naudojamas komandinės eilutės įrankiams, duomenų bazių klientams ir net žaidimams kurti. Dėl paprastos sintaksės ir efektyvaus vykdymo laiko ji yra universali kalba, kurią galima naudoti įvairioms programoms.

Taip pat galima paminėti, kad Golangą priėmė daugelis įmonių. Įskaitant „Dropbox“, „Uber“, „Dailymotion“ ir daugelį kitų, skirtų didelio našumo ir keičiamo dydžio sistemoms kurti.

GO Lang tikslais

Kalba buvo sukurta atsižvelgiant į kelis pagrindinius tikslus, įskaitant:

  • Lygiagretumas: „Go“ buvo sukurta taip, kad būtų lengva rašyti programas, kurios vienu metu gali atlikti kelias užduotis. Tai būtina kuriant efektyvias, keičiamo dydžio sistemas. „Go“ integruotas lygiagretumo palaikymas leidžia lengvai rašyti lygiagrečias programas, nesusiduriant su daugeliu tradicinių lygiagretumo modelių sudėtingumo.
  • Našumas: „Go“ buvo sukurta kaip greita, efektyvi kalba, galinti apdoroti didelius duomenų ir užklausų kiekius. Dėl efektyvaus šios kalbos atminties valdymo ir optimizuoto šiukšlių rinktuvo ji puikiai tinka kuriant didelio našumo sistemas.
  • Paprastumas: „Go“ buvo sukurta taip, kad jį būtų lengva išmokti ir naudoti, naudojant paprastą sintaksę ir minimalistinį požiūrį į programavimą. Tai leidžia kūrėjams lengviau rašyti kodą greitai ir su mažiau klaidų.
  • Sauga: „Go“ buvo sukurta taip, kad būtų saugi kalba. Su integruotais mechanizmais, leidžiančiais užkirsti kelią įprastoms programavimo klaidoms, tokioms kaip buferio perpildymas ir nulinės rodyklės nuorodos. Tai padeda sumažinti saugumo spragų ir kitų problemų riziką.
  • Perkeliamumas: „Go“ buvo sukurta kaip kelių platformų kalba. Su galimybe kompiliuoti ir paleisti įvairiose platformose ir architektūrose. Taip lengviau rašyti programas, kurios gali veikti skirtingose sistemose, nesijaudinant dėl suderinamumo problemų.

Apskritai, pagrindiniai „Go“ tikslai yra palengvinti efektyvių, keičiamo dydžio ir saugių programų, galinčių atlikti daugybę užduočių ir programų, rašymą. Dėl savo paprastumo ir naudojimo paprastumo ji yra patraukli kalba pradedantiesiems ir patyrusiems kūrėjams, o dėl galingų savybių ir našumo galimybių ji puikiai tinka kuriant sudėtingas, didelio našumo sistemas.

GO Lang sintaksė

Ji sukurta taip, kad būtų paprasta ir efektyvi kalba, kurios sintaksė yra lengvai suprantama ir išmokstama. Štai keletas papildomų faktų apie Golango sintaksę:

  • Tipai: Golang yra statinio tipo kalba, o tai reiškia, kad kiekvienas kintamasis ir išraiška turi turėti tipą, kuris yra žinomas kompiliavimo metu. Golang siūlo įvairius integruotus tipus, tokius kaip int, float, string ir bool, taip pat galimybę apibrėžti pasirinktinius tipus naudojant struktūras.
  • Paketai: Golang kodas yra suskirstytas į paketus, kurie yra funkcijų, tipų ir kintamųjų rinkiniai, kuriuos galima naudoti kartu. „Golang“ teikia standartinę paketų biblioteką, pvz., fmt išvesties formatavimui ir net/http darbui su HTTP užklausomis ir atsakymais, taip pat galimybę apibrėžti pasirinktinius paketus.
  • Funkcijos: Golang funkcijos yra pirmos klasės piliečiai, o tai reiškia, kad jas galima priskirti kintamiesiems, perduoti kaip argumentus kitoms funkcijoms ir grąžinti kaip reikšmes iš funkcijų. Golang taip pat palaiko anonimines funkcijas, kurios yra funkcijos, kurios neturi pavadinimo ir gali būti apibrėžtos tiesiogiai.
  • Skyriai: „Golang“ suteikia galingą duomenų struktūrą, vadinamą skiltimi, kuri yra panaši į masyvą, bet gali būti dinamiškai keičiama. Skiltys yra sukurtos ant masyvų ir suteikia patogų būdą dirbti su duomenų rinkiniais.
  • Sąsajos: „Golang“ sąsajos yra galinga funkcija, leidžianti apibrėžti metodų rinkinį, kurį tipas turi įgyvendinti, kad atitiktų sąsają. Tai suteikia galimybę parašyti bendrąjį kodą, kuris gali veikti su bet kokiu sąsają atitinkančiu tipu, iš anksto nežinant konkretaus tipo.

Jo sintaksė sukurta taip, kad ją būtų lengva suprasti ir išmokti, todėl ji yra patraukli kalba tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kūrėjams.

Daugiau apie GO Lang

Kompiliuota kalba: „Go Lang“ yra kompiliuota kalba, tai reiškia, kad šaltinio kodas yra kompiliuojamas į mašininį kodą, kurį gali tiesiogiai paleisti kompiuterio procesorius. Tai lemia greitesnį našumą, palyginti su vertimu kalbomis.

Šiukšlių surinkimas: Golang turi įmontuotą šiukšlių rinktuvą, kuris automatiškai atlaisvina atmintį, kurios programa nebenaudoja. Taip lengviau rašyti atmintyje saugų kodą, nesijaudinant dėl rankinio atminties valdymo.

Lygiagretumas: Go Lang stipriai palaiko lygiagretumą, kuris leidžia programoms vienu metu vykdyti kelias užduotis. Tai pasiekiama naudojant lengvas, greitas ir efektyvias Goroutines (lengvų siūlų forma) ir kanalus.

Standartinė biblioteka: „Golang“ turi didelę standartinę biblioteką, kurioje yra daug naudingų funkcijų ir paketų, skirtų įprastoms programavimo užduotims, tokioms kaip failų įvestis / išvestis, tinklas ir kriptografija.

Kelių platformų: „Golang“ sukurta taip, kad būtų nešiojama ir gali būti sudaryta keliose platformose, įskaitant „Windows“, „Linux“ ir „MacOS“, nereikalaujant jokių kodo pakeitimų.

Bendruomenė: „Golang“ auga kūrėjų bendruomenė, kuri prisideda prie kalbos, bibliotekų ir įrankių. Taip pat yra daug trečiųjų šalių bibliotekų ir įrankių, kurie gali išplėsti Golango galimybes.

Go privalumai

  • Paprastumas: „Go“ sukurta taip, kad būtų paprasta ir lengvai išmokstama, su glausta sintaksė ir nedideliu kalbos funkcijų rinkiniu. Tai leidžia kūrėjams lengvai skaityti, rašyti ir prižiūrėti kodą.
  • Lygiagretumas: „Go“ turi integruotą lygiagretumo palaikymą, todėl lengva rašyti programas, kurios vienu metu gali vykdyti kelias užduotis. Tai ypač naudinga kuriant tinklo paslaugas ir paskirstytas sistemas.
  • Našumas: „Go“ sukurtas taip, kad veiktų greitai ir efektyviai, sunaudoja mažai atminties ir efektyviai surenka šiukšles. Dėl to jis puikiai tinka kurti didelio našumo sistemas, galinčias apdoroti didelius duomenų kiekius.
  • Sauga: Go turi stiprias spausdinimo ir atminties saugos funkcijas, kurios padeda išvengti įprastų programavimo klaidų, tokių kaip nulinės rodyklės nuorodos ir buferio perpildymo.

„Go“ yra moderni, paprasta ir efektyvi programavimo kalba, puikiai tinkanti didelės apimties, didelio našumo sistemoms kurti. Jo populiarumas sparčiai auga ir, tikėtina, ateinančiais metais jis ir toliau bus populiarus kūrėjų pasirinkimas.

Apibendrinimas

Apskritai GO Lang yra moderni, efektyvi ir universali programavimo kalba, puikiai tinkanti įvairioms programoms. Įskaitant tinklo paslaugas, debesimis pagrįstas sistemas ir didelio masto paskirstytas sistemas. Dėl savo paprastumo ir tvirto lygiagretumo palaikymo jis ypač tinkamas kuriant keičiamo dydžio ir didelio našumo programinę įrangą.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?