Kas yra Python?

·

·

()

Python programavimo kalba yra turbūt viena populiariausių.  Naudojamas žiniatinklio kūrime, duomenų moksle, automatizavimo sistemose ir programose – jo taikymo sritis tikrai neribota.  Tačiau pagrindinis Python pranašumas yra žemas įėjimo slenkstis.  Kitaip tariant, beveik kiekvienas gali išmokti programuoti šia kalba.

Kas tai yra?

Python yra skriptų programavimo kalba.  Jis yra universalus, todėl tinka įvairioms užduotims spręsti ir daugeliui platformų: nuo iOS ir Android iki serverių operacinių sistemų.

Taip pat turi paprastą ir aiškią sintaksę.  Net ir toli nuo programavimo žmogui bus nesunku suprasti paprasto kodo eilutes.  Kokius dar privalumus turi ši kalba, kodėl ją renkasi visas pasaulis ir kaip bei kur geriau mokytis, sužinosite iš mūsų medžiagos.

Trumpa istorija

Python yra viena iš populiariausių programavimo kalbų šiandien.  Nenuostabu, kad tiek daug pradedančiųjų programuotojų susimąsto, ar šią programavimo kalbą sunku išmokti ir ar ji netgi prasminga.

Python yra bendrosios paskirties aukšto lygio programavimo kalba.  Jo taikymo sritis yra labai plati.  Taip pat aktyviai naudojamas kuriant programas ir svetaines.  Ši interpretuojama objektinė kalba yra atvirojo kodo ir turi dinamišką semantiką.  Pats Python – sukurtas naudojant C kalbą.

1989 m. Guido Van Rossum sukūrė naują programavimo kalbą, pavadintą Python, ir išleido ją 1991 m. Pagrindinis autoriaus tikslas yra supaprastinti programavimo procesą.  Kad būtų lengviau rašyti kodą, jis turi tapti lengviau skaitomas ir suprantamas žmonėms.  Jis yra atvirojo kodo.  Vienas iš šios kalbos privalumų yra galimybė ja paleisti programas tiek Windows, tiek macOS ir Linux.

Šia programavimo kalba parašytą kodą tikrai lengva perskaityti ir suprasti jo struktūrinius elementus.  Dėl to programavimo kalba tinka pradedantiesiems.  Tačiau jo galimybės neapsiriboja pagrindinėmis: joje yra parašytos ir efektyviai palaikomos sudėtingiausios žiniatinklio platformos ir labai apkrautos programos.

Kaip ir kur naudojamas

Tai yra interpretuojama kalba, o ne kompiliuota kalba, kaip C++ ar Java.  Ši programa yra paprasto teksto failas.  Galite rašyti kodą beveik bet kuriame redaktoriuje arba naudoti specialius IDE:

  • PyCharm yra galinga JetBrains kūrimo aplinka.
  • Spyder – IDE, optimizuota duomenų mokslui.  Yra su Anaconda.
  • IDLE – standartinis teksto rengyklė, įtraukta į kalbą.
  • SublimeText yra teksto rengyklė su daugybe papildinių.
  • „Visual Studio Code“ yra populiari „Microsoft“ teksto rengyklė.

Python galite rasti beveik visur: žiniatinklyje, mobiliuosiuose ir darbalaukio programose, taip pat žaidimuose.  Jame rašomi neuroniniai tinklai, atliekami moksliniai tyrimai, testuojamos programos.  Pakalbėkime išsamiau apie pagrindines jo taikymo sritis.

Kurios įmonės naudoja

Python daugiausia naudoja startuoliai ir įmonės, kuriančios didelius projektus.  Čia yra tik dalis didžiulio jo vartotojų sąrašo – didelių organizacijų:

  • Google – naudoja kalbą kaip paieškos variklio komponentą.
  • „Dropbox“ – naudoja jį, kad optimizuotų galinę ir priekinę dalį.
  • „Spotify“ – duomenų analizei naudoja Python.
  • Instagram* ir Facebook* naudojami serverio pusėje.
  • BitTorrent – bendrovė sukūrė lygiavertį tinklą šioje programavimo kalboje.
  • JAV Nacionalinio saugumo agentūra – šifruoja ir analizuoja žvalgybos duomenis.
  • Esri – naudoja Python kaip geoerdvinių programų konfigūravimo įrankį.
  • Pixar, Industrial Light & Magic – kurkite animacinius filmus naudodami Python.
  • „Intel“, „Cisco“, HP, „Seagate“, „Qualcomm“ ir IBM išbando ir analizuoja rinką naudodami „Python“.
  • NASA, Los Alamos, Fermilab ir JPL – naudoja šią kalbą moksliniuose skaičiavimuose.

Be to, jis naudojamas „Positive Technologies“, „Houdini“, „Yahoo“, „Red Hat“, „Pinterest“, „Quora“, „VK“ ir „Yandex“.  Trumpai tariant, beveik kiekviena įmonė turi Python.

Privalumai

Pagrindinis Python pranašumas yra jo paprastumas.  Nereikia leisti mėnesių mokantis sudėtingos sintaksės, kaip C++, ir jaudintis dėl atminties nutekėjimo.  Kalba viską padarys už jus.

Kiti Python pranašumai:

  • Tai yra interpretuojama kalba.  Prieš paleisdama Python programa yra paprasto teksto failas, kurį galima paleisti bet kurioje platformoje, kurioje yra įdiegtas vertėjas.
  • Tai puikiai tinka pradedantiesiems.  Python yra gerai suprojektuotas ir logiškas.  Jums net nereikia mokėti anglų kalbos, kad ją išmoktumėte.  Dėl savo paprastumo kūrimas vyksta daug greičiau, nes programuotojas rašo mažiau kodo.
  • Kalba turi galingą bendruomenę.  Vartotojų bendruomenė tokia didelė, kad susidūrę su neaiškia klaida greičiausiai greitai rasite sprendimą internete.  Juk prieš jus kažkas jau susidūrė su panašiu ir paskelbė sprendimą „Stack Overflow“.

Trūkumai

O dabar pereikime prie „skridimo į tepalą“:

  • Python programos yra vienos lėčiausių.  „iOS“ programos veikia 8,7 karto greičiau „Swift“ nei „Python“.  „PyPy“ diegimas yra artimas „Java“ greičiui, tačiau jis neturi visų originalios kalbos funkcijų.  Jis netinka užduotims, kurioms reikia daug atminties – jas geriau išsprendžia įdėklai C arba C ++.
  • Stipri kalbos priklausomybė nuo sistemos bibliotekų.  Tai apsunkina programų perkėlimą į kitas sistemas.  Norėdami išspręsti problemą, jie sugalvojo „Virtualenv“, tačiau jis turi ir trūkumų: visiško izoliavimo metodų perteklius, ramentai, sistemos bibliotekų dubliavimas.
  • Global Interpreter Lock (GIL) neleidžia vienu metu vykdyti kelių gijų CPython diegime.  Tačiau GIL galima laikinai išjungti, kaip tai daroma NumPy pakete.
  • Dinaminis spausdinimas.  „Blimey! Jūs sakote. „Ar dinaminis rašymas nėra šaunus?  Viena vertus, taip, bet būtent dėl to klaidos rodomos vykdymo metu (runtime), o ne kompiliuojant (kompiliavimo metu).

Apibendrinimas

Python programavimo kalba kasmet tampa vis populiaresnė.  Tai puikiai tinka daugeliui kūrimo sričių: nuo interneto iki testavimo ir duomenų analizės.

Python programos yra lanksčios, keičiamos ir jai sukurti nereikia didelės kūrėjų komandos.  Kalba turi paprastą ir aiškią sintaksę ir galingą bendruomenę, kuri ją plėtoja ir populiarina.

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?